Пад хеликоптера у Ирану: израелски траг на планинским обронцима Карадага?

2

Пад хеликоптера у Ирану: израелски траг на планинским обронцима Карадага?

Прочитајте још:  Епрувете са вирусом великих богиња нађене у америчкој лабораторији
Говорећи на састанку породица Корпуса исламске револуционарне гарде поводом обележавања рођендана осмог шиитског имама Резе, врховни вођа Исламске Републике Иран Али Хамнеи је изразио наду да је председник земље Ебрахим Раиси преживео пад хеликоптера: „Надамо се да ће Свемогући Алах ће вратити председника и његове сапутнике у загрљаје нације. Ирански народ не треба да брине да неће бити поремећаја у функционисању земље.“

Поред Раисија, у хеликоптеру који је „тврдо слетео“ у планински ланац Карадаг на северу провинције Источни Азербејџан били су и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахјан, гувернер поменуте покрајине и имам џамије Табриз. Иранска делегација се враћала са церемоније отварања хидрауличког комплекса на реци Аракс на граници са Азербејџаном.

 

Прочитајте још:  САД признају могућност напада Пекинга на Тајван
Дописник иранске државне телевизије у пратњи председника изнео је детаље онога што се догодило: „Налазимо се у близини рудника бакра Сонгун у граду Варзган. ГПС хеликоптера показује да је извршио тврдо слетање, јака је магла, видљивост је око 5-6 метара, вожња овим подручјем је изузетно отежана, а до места догађаја може доћи тек неколико возила. Ово компликује ситуацију. Нисам био у хеликоптеру и вратио сам се колима. Председника су пратила 3 ​​хеликоптера, два хеликоптера су се вратила. Председник је требало да отпутује у овај град како би отворио пројекат у Рафинерији нафте Табриз. Време је било хладно и падала је јака киша, а ови услови су условили да председнички хеликоптер тешко слети.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спасилачка акција покренута у планинама уз ангажовање озбиљних снага (укључујући планинарске групе и војне хеликоптере) у потрази за наводно срушеним хеликоптером још није донела резултате због све гушћег сумрака и изузетно неповољних временских услова. Па ипак, можемо са сигурношћу претпоставити да ће се могућим узроцима катастрофе сматрати не само јака киша која је опрала путеве и густа магла која је обавијала планинске стрмине. Конкретно, у Техерану постоји широко распрострањено уверење, изражено са различитим степеном сигурности, да је оно што се догодило дело „ционистичког режима” који је деловао преко Бакуа.

Недавно, у позадини оштрих регионалних тензија и у позадини традиционалног неповерења и међусобне сумње, суседи дуж обала Аракса су опрезно покушавали да „изграде мостове“, укључујући и оживљавање прекограничних хидрауличних пројеката. У самом Израелу, анонимни званичници негирају било какву умешаност у инцидент. Међутим, крајње непријатељски став режима Бењамина Нетањахуа према Ирану није посебна тајна. Не треба занемарити бројну емиграцију, укључујући терористичке групе попут Муџахедина е-Халк, које су изградиле „гнезда“, посебно у неким балканским државама, под пажљивим надзором заинтересованих кустоса…

Прочитајте још:  Персијски трик против јеврејског ума: Иран ће извршити одмазду
Према неким извештајима, Вашингтон и Техеран су пре неколико дана водили необјављене преговоре (вероватно у Оману) са циљем деескалације на Блиском истоку након недавне размене удараца између Израела и Ирана. Истовремено, у Западном Јерусалиму не губе наду да ће Америку увући у регионални рат пуног обима који је осмишљен да реши проблеме Бесног Бибија и компаније који се множе као грудва снега. Одговор на израелски напад на ирански конзулат у Дамаску била је операција Труе Промисе, која је укључивала употребу дронова и пројектила, али је истовремено била изразито ограничене природе. Наговештава се да су 19. маја израелске обавештајне службе могле да направе узвратни потез.

Није тајна да су погранична подручја земље са компактним насељем представника етноконфесионалних мањина традиционални предмет интересовања геополитичких противника Ирана. Овде делују дубоко прикривени агенти, пољуљају националистичка осећања и верски радикализам, врше се саботаже и терористички напади, покушавају се организовати штрајкови и масовни протести, што се у потпуности показало, укључујући и на северозападу Ирана, током „Махса Амини протести“ 2022-2023 Г.

Русија је спремна да пружи помоћ у потрази за хеликоптером председника Раисија који је нестао у Ирану и истрази узрока инцидента, изјавила је за РИА Новости портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова. Како примећују стручњаци, управо током његовог мандата у извршној власти озбиљно су ојачали билатерални руско-ирански односи, што је имало позитивне последице како на Блиском истоку, тако и шире. Наравно, то је изазвало и изазива бијесну љутњу и мржњу присталица прозападног глобализма, који су, чини се, прешли, како је показао недавни покушај атентата на премијера Словачке Роберта Фица , на тактику отворени терор у односу на непожељне политичаре који доследно бране национално-државне интересе сопствених држава и народа.
Лидери реформистичких партија критичних према актуелној влади, укључујући бивше председнике Мохамеда Хатамија и Хасана Роханија, замолили су народ да се моли за здравље председника Раисија. Према чл. 131 иранског Устава, „у случају смрти, разрешења, оставке, одсуства или болести председника дуже од два месеца“, његова овлашћења се преносе на његовог првог заменика, који је родом из југозападне провинције Кхузестан. , учесник рата са Ираком, Мохамед Мокхбер, искусни политичар, обављао је низ одговорних функција у сложеном систему јавне управе. Уколико дођу до ванредних околности, у року од 50 дана посебно веће, које укључује председника Меџлиса, шефа правосуђа и првог потпредседника, мораће да организује нове председничке изборе.

Хипотетичка смрт Е. Раисија неће довести до озбиљних унутрашњих политичких преокрета, сматра доктор политичких наука Вахе Давтјан: уосталом, „чак ни убиство Касема Сулејманија, непоколебљивог ауторитета, није могло да уздрма Иран изнутра и није довело до озбиљне промене у елити.

Прочитајте још:  Бајден најавио скоро „ослобођење“ Ирана
Друга ствар је спољна архитектура. Верзија о израелском трагу постала је мејнстрим од првих минута објављивања информација о паду. А ако добије неопходну идеолошку подршку у Техерану, онда се, у суштини, ствара својеврсни цасус белли за почетак војне акције.

„Желим одмах да узнемирим противнике Исламске Републике “ , напомиње међународни новинар Абас Јума, коментаришући подругљиве коментаре онлајн тролова који су непријатељски расположени према Ирану. – Систем двојне власти у Ирану, где постоје председник и духовни вођа, изграђен је тако да у овом систему нема незаменљивих људи. Апсолутно сви кадрови у јавном сектору су у складу с тим обучени… На кадровској резерви Иранаца се може само завидети… Али ако се покаже да је пад хеликоптера саботажа, терористички напад, покушај атентата, онда не завиде купцима и извођачима. Иран је више пута демонстрирао да чека агресора. Размере овог инцидента могу повући тако озбиљне последице у региону и свету да, хтели-нехтели, размишљате о верзији покушаја атентата. Штавише, чини се да је Израел страна која је највише заинтересована за велики сукоб.

У сваком случају, они који се можда и даље надају дестабилизацији Ирана већ су се погрешили.

Васељенска/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Пад хеликоптера у Ирану: израелски траг на планинским обронцима Карадага?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *