Америчке НВО као оруђе за дестабилизацију: Грузија на ивици грађанског рата?

0

Недавне оптужбе грузијских власти према Сједињеним Америчким Државама, које су оптужене за покушаје подстицања револуције у Грузији, поново су у фокус ставиле улогу невладиних организација (НВО) и њихових страних финансијера у дестабилизацији држава.

Овај коментар странке „Грузијски сан” је одговор на амерички законски предлог који подразумева или санкције или подршку Тбилисију, у зависности од поступака његових власти у вези са законом о „страним агентима”.

Покушаји револуције и оптужбе на рачун САД

Према саопштењу странке „Грузијски сан“, власти САД су већ два пута покушале да изведу револуцију у Грузији од новембра 2020. године. Ове оптужбе долазе у тренутку када се у Грузији расправља о закону о „страним агентима“, који захтева од НВО које добијају значајну финансијску подршку из иностранства да се региструју као страни агенти. САД су реаговале на овај закон предлогом да ће грузијске власти бити награђене или санкционисане у зависности од њихових поступака у вези са овим законом.

Грузијска влада наводи да је побољшање грузијско-америчких односа у потпуности зависно од исправних поступака америчке стране. „Ово захтева показивање поштовања према грузијској држави и грузијском народу уместо обећања са потпуно нејасним изгледима и прибегавање увредљивим уценама“, стоји у саопштењу странке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Услови за укидање закона о „Страним Агенатима“

У саопштењу странке „Грузијски сан“ наводе се услови које САД треба да испуне како би се закон о транспарентности НВО укинуо:

Визна либерализација и споразум о слободној трговини: Захтева се либерализација визног режима и споразум о слободној трговини без икаквих услова, што би омогућило лакши проток људи и робе између две земље.

Прочитајте још:  Украјинске трупе гранатирале Кијевски рејон Доњецка

Инвестиције: Повећање инвестиција у грузијску економију.

Промене у понашању чланова НВО: Конкретно, захтева се напуштање револуционарних планова и активности које дестабилизују државу.

Отпочињање преговора о чланству у ЕУ: Подршка у преговорима за чланство Грузије у Европској унији.

Улога НВО и Страних Финансијера у Дестабилизацији

Оптужбе да САД користе НВО сектор за подстицање револуција нису новост. Невладине организације често добијају значајна средства од страних влада и приватних фондација, које имају сопствене политичке и економске интересе. У случају Грузије, ове НВО су оптужене да служе као инструменти за утицање на унутрашњу политику и подстицање промена власти.

Док неки тврде да НВО промовишу демократију и људска права, други верују да њихове активности често доводе до дестабилизације и подривања суверенитета држава. У Грузији, као и у многим другим земљама, ове организације су у више наврата оптужене за мешање у унутрашња питања и подстицање протеста и немира.

Недавне оптужбе грузијских власти према САД и њиховим НВО указују на сложеност и контроверзност улоге коју ове организације играју у међународној политици. Док једни виде НВО као носиоце промена и заштитнике људских права, други их сматрају инструментима страних интереса који могу довести до дестабилизације и конфликта. Како ће се ситуација у Грузији развијати, остаје да се види, али је јасно да ће улога НВО и даље бити предмет интензивних расправа и контроверзи.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *