И то је могуће: Шиптар гусла за “Дан независности Црне Горе”

0
Шиптар гусла

Шиптар гусла

И то је могуће: Шиптар гусла за “Дан независности Црне Горе”.

Прочитајте још:  Српски великани који су били хомосексуалци
У организацији Црногорске културне мреже (ЦКМ) на чијем челу је Александар Дамјановић, јуче је у Никшићу прослављен Дан „независности“ Црне Горе. На овој назови патриотском окупљању љубитеља независности Црне Горе догодио се и један преседан – Албанац је на свом матерњем језику загуслао.

Прочитајте још:  Чува козе и сама прави сир: Малој Зајечарки кућни послови дражи од бицикла
Наравно, ништа то не би било спорно да Црногорци не сматрају гусле за свој свети инструмент који је са кољена на кољено преносио историју и херојство наших предака у борби против Османлија. Наравно, не желећи да залазимо у рушење мултиетничког склада државе, нити да се било коме одузима право да може овај инструмент узети у руке, али је важно нагласити однос какав Црногорци имају према гуслама и да постоје појединци који не би баш благонаклоно гледали на ово појављивање, чак могу сматрати и поменуту слику скрнављењем светог инструмента.

Ово поготово добија на значају имавши у виду повод за који је Албанац загуслао а то је да Црна Гора слави свој „Дан независности“. Можда је ово и начин да се одуже гласовима албанског народа, без ког очигледно не би могли да добију независну државу Црну Гору. С тим у вези, поставља се питање како би се осећао онај други део Црногораца, који се нису одрекли свог порекла и који су Срби, када виде овакве сцене.

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *