И то је могуће: Шиптар гусла за “Дан независности Црне Горе”

0
Шиптар гусла

Шиптар гусла

И то је могуће: Шиптар гусла за “Дан независности Црне Горе”.

Прочитајте још:  Наставља се свађа међу расколницима: За распопа Бориса Мираш стар и немоћан
У организацији Црногорске културне мреже (ЦКМ) на чијем челу је Александар Дамјановић, јуче је у Никшићу прослављен Дан „независности“ Црне Горе. На овој назови патриотском окупљању љубитеља независности Црне Горе догодио се и један преседан – Албанац је на свом матерњем језику загуслао.

Прочитајте још:  Црногорци се нуде Великој Арбанији
Наравно, ништа то не би било спорно да Црногорци не сматрају гусле за свој свети инструмент који је са кољена на кољено преносио историју и херојство наших предака у борби против Османлија. Наравно, не желећи да залазимо у рушење мултиетничког склада државе, нити да се било коме одузима право да може овај инструмент узети у руке, али је важно нагласити однос какав Црногорци имају према гуслама и да постоје појединци који не би баш благонаклоно гледали на ово појављивање, чак могу сматрати и поменуту слику скрнављењем светог инструмента.

Ово поготово добија на значају имавши у виду повод за који је Албанац загуслао а то је да Црна Гора слави свој „Дан независности“. Можда је ово и начин да се одуже гласовима албанског народа, без ког очигледно не би могли да добију независну државу Црну Гору. С тим у вези, поставља се питање како би се осећао онај други део Црногораца, који се нису одрекли свог порекла и који су Срби, када виде овакве сцене.

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *