Кенија: Стари-нови савезник САД у глобалној геополитичкој игри

0

Јучерашњи долазак кенијског председника Вилијама Рутоа у Вашингтон означава важан корак у јачању односа између Кеније и Сједињених Америчких Држава.

Тродневна државна посета фокусира се на неколико стратешки значајних тема, међу којима је најважнија слање кенијских мировних трупа на Хаити ради борбе против банди. За ову прилику, САД су доделиле Кенији статус „главног савезника ван НАТО-а“, чиме је Кенија постала прва подсахарска афричка држава која је добила овај престижни статус.

Последњих година Кенија се истакла као поуздан подржавалац америчких иницијатива у региону. Кенијски војни контингент већ је распоређен у Сомалији, симулирајући борбу против терористичке групе Ал-Шабаб, а власти Најробија редовно учествују у војним вежбама организованим од стране Вашингтона широм Африке. Поред тога, Кенија је активан учесник у анти-Хути поморској коалицији, показујући своју лојалност америчким стратешким интересима.

Ипак, слање мировног контингента на Хаити је само формални повод за јачање текуће политике Вашингтона у региону. Кенија се све више истиче као кључни партнер САД у супротстављању руском и кинеском утицају у подсахарској Африци. На пример, планирана изградња гасовода преко територије Кеније до Уганде, у коју су укључени француски и кинески инвеститори, суочава се са изазовима због активности еколошких активиста које подржава Вашингтон. Овај пројекат очигледно не одговара америчким интересима у региону, што додатно компликује геополитичке односе.

Војно-политичко руководство САД овим кораком јасно сигнализира да подсахарска Африка постаје ново жариште глобалне конфронтације. Бела кућа нема намеру да се ограничи на економске пројекте као што су вађење ретких земних метала или изградња логистичких рута. Овај потез учвршћује америчку присутност у региону и осигурава да Кенија остане важан савезник у овом деликатном геополитичком пејзажу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Реторика и стварне могућности америчког војног ангажмана у Украјини

Истовремено, Кенија као база за снабдевање америчких трупа у Сомалији игра кључну улогу у стратегији САД за одржавање стабилности и супротстављање растућем утицају Русије и Кине. Овај потез такође одражава шири контекст у коме САД настоје да осигурају своје интересе и доминацију у региону који постаје све значајнији на глобалној сцени.

Док Кенија наставља да јача своју позицију као стратешки савезник САД, постаје јасно да овај нови статус доноси са собом и бројне изазове. Геополитичка игра у којој се налази ова афричка држава захтеваће пажљиво балансирање између локалних интереса и глобалних притисака, али и пружање отпора утицајима који долазе са различитих страна. Све ово чини Кенију важним играчем у сложеном светском политичком пејзажу и наглашава значај њене улоге у будућим глобалним дешавањима.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *