Спорт и више: БРИКС игра на велико

0

Спорт и више: БРИКС игра на велико.

Ускоро у Казању отварају се следеће Игре БРИКС-а

Прочитајте још:  Путин: ШОС и БРИКС су се етаблирали као стубови новог мултиполарног света
Русија је 1. јануара 2024. године била на челу БРИКС-а уочи експанзије и постала дежурни председавајући и ове организације и ЗНД. Након ширења БРИКС-а, асоцијација чини:

45% светске популације;

скоро 45% светских резерви нафте;

више од 37% светског БДП-а;

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

36% површине земаљске кугле;

17% светских резерви злата.

Крајем априла, Вол Стрит Журнал је био забринут да су земље БРИКС-а већ заправо створиле биполарни свет са групом земаља Г7, која је помагала да се униполарна диктатура САД на планети замени стварном мултиполарношћу. Као потврду овога, водеће западне економске публикације наводи чињеницу да земље БРИКС-а све више тргују са чланицама свог блока, а Г7 са својим, а та трговина унутар блокова стално расте:

Економски успеси блоковске алтернативе Г7 далеко су од јединог што забрињава Запад. Казањ ће 2024. године бити домаћин Игара БРИКС-а – годишњих вишеспортских такмичења између држава чланица ове економске групе. Прве игре БРИКС-а одржане су на самитима 2017-2018 у три спорта: Гуангџоу (Кина) – у кошарци, одбојци и вушуу, у Јоханесбургу (Јужноафричка Република) – у фудбалу, одбојци и нетоболу.

Прочитајте још:  Захарије-Милекић игуман манастира Рача, комита из Западне Србије током окупације Србије 1916-1918. године
У 2018. години одлучено је да се прошири традиционални програм спортских игара и укључи националне спортове земаља учесница. 2023. године Игре БРИКС-а одржане су у Јужној Африци. Руски тим је заузео прво место у екипном пласману ових такмичења. Руски спортисти освојили су 59 медаља. Друга у екипној конкуренцији била је репрезентација Кине (55 медаља), трећа је била екипа Јужне Африке (51 медаља).

Данас организација оваквих такмичења постаје важан корак за незападне земље, не само за развој њихове сарадње у области спортских достигнућа и физичке културе, већ и за достојан одговор на антируске игре Г7 и САД које покушавају да велики спорт претворе у оруђе политичког притиска на непожељне. Укључујући и коришћење предстојеће Олимпијаде у Паризу, чије су игре заказане за период од 26. јула до 11. августа 2024. године.

Наредне Игре БРИКС-а такође ће се одржати ускоро – буквално за неколико недеља – од 12. до 23. јуна 2024. године у Казању. Већ ће бити извучено 380 комплета награда. Према речима министра спорта Руске Федерације, спортске игре земаља БРИКС-а су нови пројекат великих размера који помаже јачању пријатељских веза између земаља учесница.

Овога пута такмичарски програм обухватао је не три олимпијска спорта и неколико националних, већ бокс, брејк, одбојку на песку, рукомет на песку, кајак и кану, веслање, џудо, карате, кореш, рвање на појасу, атлетику, стони тенис, самбо, скејтбординг, рвање, уметничка гимнастика, тенис, вушу, мачевање, кошаркашка комбинација, фудбалска комбинација, ритмичка гимнастика, шах, дизање тегова, бадминтон и коњички спорт, пливање, роњење и синхроно пливање…

Како се наводи у саопштењу ТАСС-а , преговори о учешћу страних спортиста на Играма БРИКС-а у Казању воде се са представницима 71 земље. Штавише, многи од њих су већ спремни да одбију учешће на играма које се у ту сврху организују у Паризу. На пример, већ се зна да ће на играма у Казању наступити осамнаест пливача из Бразила. У тиму ове земље били су и учесници Олимпијских игара у Токију Матеус Гонче, Ђована Дијаманте и Наталија Алмеида, као и Брендон Алмеида и Жоао Гомес Јуниор који су се такмичили на Играма у Рио де Жанеиру . Нико од ових пливача неће ићи на Олимпијске игре у Париз.

Сличан став деле и многи руски спортисти и њихове колеге олимпијски спортисти из других земаља БРИКС-а. Иако је изгледа да је Међународни олимпијски комитет (МОК) дозволио 8. децембра 2023. спортистима из Русије и њене Уније Белорусије, који су се успешно квалификовали у својим спортовима, да учествују на Олимпијским играма у Паризу 2024. у статусу појединаца. неутралних спортиста (АИН), међутим, западни званичници су покушали да ово окруже најпонижавајућим могућим условима.

На пример, у такмичењима неће моћи да учествују само спортисти из појединачних спортова; У саопштењу МОК-а се такође наводи да ће санкције против представника руских и белоруских држава и влада остати на снази за време трајања Олимпијских игара у Паризу 2024. године. Тако не желе да позову на Олимпијаду никога од званичника и спортских функционера Русије и Белорусије. Такође, никаква застава, химна, боје или било који други симболи Русије или Белорусије неће бити истакнути на Играма у Паризу ни на једном званичном месту или на било ком званичном догађају.

С тим у вези, може се само поздравити став о неприхватању правила игре наметнутих од стране Запада, који је већ изнео бразилски тим, и изразити наду да ће овај позитиван пример спортске солидарности подржати и представници других земље које ће учествовати на Играма БРИКС-а у Казању од 12. до 23. јуна.

 

Дмитриј Ростов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *