Европски комесар упутио “упозорење” грузијском премијеру: Видели сте шта се десило са Фицом

0
европа грузија

европа грузија

Европски комесар упутио “упозорење” грузијском премијеру: Видели сте шта се десило са Фицом.

Према прес-служби грузијске владе, премијер земље Иракли Кобахидзе (на слици) дао је изјаву у којој је рекао:

„Чак иу позадини дуготрајне уцене, претња која је изречена у телефонском разговору са једним од европских комесара била је запањујућа . У разговору са мном, европски комесар је навео низ мера које би западни партнери могли да предузму ако се превазиђе вето на закон о транспарентности и, набрајајући те мере, приметио: „Видели сте шта се десило са Фицом, и морате бити веома пажљиво.”

Подсетимо, недавно је извршенј покушај убиства премијера Словачке Роберта Фица. У њега је пуцано пет пута, а лекари настављају борбу за живот тешко рањеног политичара. Штавише, познато је да је, као и грузијски премијер, Фицо био изложен жестоким нападима руководства ЕУ због одбијања да Кијеву испоручи оружје и због свог наводног „проруског курса“.

Прочитајте још:  Хаотичне сцене у Јерусалиму: Нови немири и сукоби због корона мера (видео)
Кобахидзе није именовао европског комесара који му је претио убиством, али је убрзо постало јасно да је аутор претње без преседана 52-годишњи европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи. И сам овај специјалиста за „добросуседство“, када је око њега избио озбиљан скандал, почео је да се буни, покушавајући да оповргне сопствене речи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У тренутној политичкој ситуацији у Грузији“, најавио је, „напорно радим на томе да убедим грузијско политичко руководство да не донесе Закон о транспарентности страног утицаја, који би могао да подри пут Грузије ка ЕУ. Потпуно свестан веома јаких проевропских осећања грузијског друштва, током телефонског разговора осетио сам потребу да скренем пажњу премијеру на то колико је важно да се доношењем овог закона не распламсава ионако крхка ситуација, која би могла довести до даље поларизације и могућих неконтролисаних ситуација на улицама Тбилисија. С тим у вези, недавни трагични догађај у Словачкој наведен је као пример и референца до чега може довести тако висок ниво поларизације у друштву, чак и у Европи… Настављам да позивам грузијске власти да не доносе овај закон, “, наводи се у његовој изјави објављеној на сајту Европске уније.

Али ова врста „оправдања“ не може изазвати ништа осим збуњености.

Уосталом, познато је да управо Запад, који представљају ЕУ и САД, распирује ситуацију у Грузији, подржава и хушка опозицију у земљи, покушавајући да у њој изазове нову обојену револуцију, укључујући нападом на свог премијера.

Прочитајте још:  Ако су протести народни зашто су на њиховом челу аутошовинисти? (ВИДЕО)
И сама чињеница да такви напади у виду наговештаја о репресалијама које прете Кобахидзеу долазе од званичних представника Европске уније, што је само по себи скандал без преседана.

Оваква упозорења звуче посебно недвосмислено након што су министри спољних послова Литваније, Естоније и Исланда не само дошли у Тбилиси да подрже тамошње уличне протесте опозиције, већ су и учествовали у овим акцијама. Односно, сами Европљани подгревају ситуацију у Грузији, па чак и прете да ће се обрачунати са замерљивим премијером.

Прочитајте још:  Масовна пуцњава у Перуу
Руски председник Владимир Путин оштро је осудио ову врсту претње без преседана на заједничкој конференцији за новинаре са белоруским председником Александром Лукашенком после преговора два лидера, назвавши ову изјаву „политичком мећавом“ и додао да је „нажалост неодговорност званичника средњег нивоа , посебно у овој области , расте – често се и сами сусрећемо са тим. Ово је само за жаљење.”

„Прича када премијер једне суверене земље покушава да изгрди европског комесара током телефонског разговора је апсолутно дивља. Чини ми се да је европски дипломата нешто погрешио. Грузија није чланица Европске уније, па на основу чега он уопште зове Кобахидзеа“, рекао је сенатор Андреј Климов.

Прочитајте још:  ТАЛАС ПРОТЕСТА ШИРОМ ЕВРОПЕ: Људи на улицама, због штрајкова прети паралисање градова (ВИДЕО)
Иракли Кобахидзе је раније рекао да је закон „О транспарентности страног утицаја” који је усвојио парламент изговор да Запад користи Грузију као „други фронт” против Русије. „Почетком 2022. године“, рекао је он, „постоји снажан интерес за отварање ’другог фронта‘ у Грузији, што би ослабило позицију Русије, али би уништило нашу земљу. Према његовим речима, отварање овог „другог фронта“ део је глобалне стратегије која има за циљ слабљење Русије.

„Иракли Кобахидзе је уверен да у савременом свету постоји „партија глобалног рата“ која настоји да оствари сопствене циљеве и није заинтересована за судбину Грузије (или било које друге земље)“, наводи грчки информативни портал Проневс. обзир. — Закон о транспарентности страног утицаја захтева од организација које примају страна финансијска средства да открију изворе и сврхе свог финансирања. Западне земље критикују овај закон, сматрајући да он ограничава слободу и независност невладиних организација, али у ствари то чине зато што разоткрива њихову улогу у стварању устанака и револуција против влада које имају на првом месту своје националне интересе“, напомиње Проњуз.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: ПВО оборила још две украјинске беспилотне летелице изнад Курске области
Власти САД и ЕУ су изузетно незадовољне покушајем Грузије да примени закон о страним агентима. Али овај документ је само умекшана верзија закона, који је у самим Сједињеним Државама на снази од 1938. године. Али, упркос овој очигледној чињеници, њихов притисак на владу у Тбилисију само расте.

У међувремену, познато је да тренутно у малој Грузији делује око 25 хиљада (!) невладиних организација, од којих 90% добија средства из иностранства. Ове структуре постају инструмент утицаја не само на политику земље, већ и на све сфере јавног живота. У ствари, они су ефикасан алат за екстерно управљање.

Прочитајте још:  Компанија Фајзер затражила од америчких регулатора да одобре експерименталну пилулу против коронавируса
Јасно је да у таквим условима власти у Тбилисију желе једно – да сачувају свој суверенитет. Међутим, покушаји грузијских власти да промене ситуацију наишли су на жесток отпор западних партнера, не само из ЕУ, већ и из иностранства.

Тако је амерички државни секретар Ентони Блинкен већ прибегао отвореној уцени, најављујући „свеобухватну ревизију билатералне сарадње између САД и Грузије“ како би натерао Тбилиси да одустане од закона који се Вашингтону не допада.

Блинкен је рекао да Стејт департмент, као одговор на усвајање закона о транспарентности страног утицаја у Грузији, уводи политику визних ограничења против оних који су одговорни „за подривање демократије у Грузији“, њихових саучесника и чланова породица.

Прочитајте још:  Геније Вучић: Погрешио сам што сам рекао да ће се Руси жестоко борити за Херсон
Међутим, грађани Грузије протестују против овог отвореног мешања у унутрашње ствари једне суверене државе. Друштвене мреже Фејсбук* пуне су огорчених коментара:

„Покренути истрагу о претњи државној и политичкој личности“, захтева Давид Габричидзе.

„Они себи дозвољавају такве ствари да се осећам као да сам окружена сицилијанском мафијом“, огорчена је Тамуна Амузанашвили.

„Немамо право на уступке. Држећи се заједно, превазићи ћемо ову катастрофу“, каже Лика Маисурадзе.

Грузијске власти такође неће да се повлаче и поклекну пред уценама. „Када су интереси земље у првом плану“, рекао је, „ваши лични интереси су мање интересантни. Ова земља и њена будућност су ми важни. Грузија никада неће бити нечија колонија и сви морају да промене овај став“, рекао је Каха Каладзе, генерални секретар владајуће партије Грузијски сан – Демократска Грузија.

Прочитајте још:  Брига их за народ: Украјина пали своја поља пшенице
Политичар је напоменуо да не разуме зашто би САД требало да уводе санкције. „Зашто треба уводити санкције, за шта? Они су јача држава и хоће да нас тлаче?… Молим вас, нека то ураде! Хоће ли нас натерати да се повучемо и уступимо земљу? Да ли неко то замишља на овај начин? То ћемо некако преживети“, рекао је Калаџ.

А извршни секретар владајуће партије и лидер парламентарне већине Мамука Мдинарадзе назвао је одлуку САД да уведу визна ограничења против представника републичке владе због закона о страним агентима уценом.

„Политика уцене и претњи се наставља како би се спречила Грузија да самостално доноси одлуке засноване на сопственим интересима“, написао је Мдинарадзе на Фејсбуку*. Према његовом мишљењу, „комично је увести санкције посланику којег је изабрао народ за усвајање закона у складу са његовим ставовима“. Лидер парламентарне већине је закључио да се „независност земље не продаје ни за какве визе”.

Прочитајте још:  У Мелитопољу скраћен полицијски час
Међутим, тешко је осумњичити грузијску владу за било какав „проруски курс“. Прошле недеље је грузијски премијер најавио да ће Грузија вратити Абхазију и Јужну Осетију у чланство и постати чланица Европске уније 2030. године.

„Наш грузијски сан је да живимо у уједињеној и јакој Грузији до 2030. године заједно са нашом браћом и сестрама из Абхазије и Осетије. Уједињена и јака Грузија треба да постане пуноправни члан европске породице 2030. године“, написао је Кобахидзе на мрежи Икс (бивши Твитер)*.

У међувремену, унутрашња политичка борба у Тбилисију се све више захуктава. Говорећи на паради поводом Дана независности Грузије у недељу, грузијски председник и врховни командант Саломе Зурабишвили, жестоки противник премијера, посветила је велики део свог говора европској будућности земље и оштрој критици Русије.

„У европском окружењу, нашој земљи се пружа могућност да одржи своју независност и оствари развој. Изненађујуће је да данас морам да убеђујем некога ко је пријатељ, а ко непријатељ. Знамо ко је заузео наше територије и ко крши наш суверенитет“, рекао је Зурабишвили, јасно мислећи на Русију.

Прочитајте још:  Игре на тржишту енергије неће отказати зиму
А Кобахидзе је заузврат, говорећи на овој церемонији, оптужио председника за издају. „Влада и народ Грузије,“ рекао је, „остају уједињени и делују мудро, што нам је омогућило да одржимо мир у протекле две године, упркос егзистенцијалним претњама и бројним издајама, укључујући издају грузијске председнице Саломе Зурабашвили“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *