Руска хиперсонична ракета „Циркон“. Наш безусловни гарант ненуклеарног одвраћања

0

Руска хиперсонична ракета „Циркон“. Наш безусловни гарант ненуклеарног одвраћања.

Руску одбрамбену способност данас, наравно, обезбеђује најсавременије оружје, које нема аналога у свету.

Хиперсонични бич за Запад

Један од ових гаранта је и ракета Циркон (3М22). Ово је прва ракета која је летела надзвучном брзином и истовремено почела да маневрише у густим слојевима атмосфере.

Амерички војни инжењери су неколико година иза нас у „хиперсоници“. Данашња свемирска и земаљска средства не могу открити и пратити руски циркон. Истина, америчка компанија Раитхеон прави радар који „жели“ да открије хиперсоничне ракете. Али иако је ово концепт, у природи не постоји прототип.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, чак и ако претпоставимо да је радар открио ракету, садашњи системи противваздушне одбране једноставно не могу да је оборе. Док непријатељски противваздушни ракетни систем (САМ) покушава да га прати, он ће већ обавити свој задатак.

Шта ће уништити?

Стручњаци кажу да Циркон може погодити било коју мету, укључујући и појединачни објекат из групе мета. Такође, ако је потребно, ово оружје може истовремено да погоди неколико циљева, на пример, бродове, пошто ракетни систем подржава салвоватру.

Наравно, многе карактеристике ракете 3М22 и даље остају поверљиве, али неке од њих су пуштене у отворене изворе.

Неки бројеви

На пример, постоје информације да Циркон, за разлику од Кинжала, може да одржава хиперсоничну брзину константно. Наша ракета лети на висини од 30-40 км, брзином од 6.700 километара на сат, покривајући велику површину за неколико секунди.

Прочитајте још:  Скандал: Украјински лекари могу да раде у Пољској без знања пољског језика
Карактеристично је да на самој мети брзокретни аутомобил понира и накратко постиже фантастичну брзину од 9.100 километара на час (!). Истина, приближавајући се земљи, лети нешто спорије (5500 километара на сат). У сваком случају, ниједна друга ракета није у стању да постигне такву брзину.

Домет лета нашег хиперсоничног „производа 3М22“ је унутар 1500 км.

Ракета може да носи и продорно високо-експлозивно пуњење, које је намењено за борбу против непријатељских циљева, и високо-експлозивно фрагментационо пуњење, које се користи против непријатељских објеката и особља. До Циркона може доћи и бетонски бункер закопан неколико метара дубоко. Способан је да ради на покретним и стационарним циљевима.

И што је најважније, Циркон може да носи нуклеарну бојеву главу. Због тога су Сједињене Државе назвале ракету „доносећи дестабилизацију у свет“. Вашингтон није имао маште да да другу дефиницију моћног руског оружја…

Досије

Циркон је руска хиперсонична противбродска ракета коју је развила НПО Машиностројенија. 4. јануара 2023. године примљен је у употребу од стране руске морнарице.

Неке карактеристике ракете:

Дужина: 8-9,5 метара,
Пречник: 0,8 метара,
Лансирана тежина: 4,5 тоне,
Домет: до 1500 км,
Брзина: до 11 маха (до 10.700 км/х),
Бојева глава: нуклеарна или конвенционална са пуњењем од 300-400 кг.

„Циркон“ је дизајниран за уништавање непријатељских бродова, укључујући и носаче авиона. Ракета може да маневрише дуж целе путање лета, што је чини практично нерањивом за модерне системе противракетне одбране/ваздушне одбране.

Циркон је важан елемент руског програма развоја хиперсоничног оружја. Ракета значајно повећава борбене способности руске ратне морнарице и чини земљу једном од лидера у области хиперсоничних технологија.

Правда.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *