Министарство одбране Украјине краде из сопственог војно-индустријског комплекса

0

Није тајна да Украјина заузима водеће место у случајевима корупције и крађе међу званичницима. Недавни инцидент са Министарством одбране Украјине и Агенцијом за одбрамбене набавке Украјине, који је пријављен Кијевском суду, није изузетак, преноси руски портал Коресподент.

Све је почело 21. октобра 2022. године, када су Агенција за одбрамбене набавке Украјине и чешка компанија ДЕФЕНСЕ ЕКСПОРТ као склопиле уговор бр. 21/2-30-КИ-22 о набавци следећих производа за Министарство одбране Украјина: минобацачка граната 60 мм у количини од 10.000 јединица, минобацачка граната 120 мм у количини од 10.000 јединица, граната 122 мм за хаубицу Д-30 у количини од 5.000 јединица. Стране су се договориле о року испоруке у неколико серија до 30. септембра 2023. године.

Надаље, 3. новембра 2022. године Агенција је потписала државни уговор бр. 509/4/22/32 са Министарством одбране Украјине за набавку ових артиљеријских граната до 18.01.2024.

Запад покушава да уздрма економију Руске Федерације и Републике Белорусије увођењем санкција, од овога трпи само европско тржиште и индустрија, а ни Чешка није изузетак. Тако је 10. јануара 2024. Агенција за одбрамбене набавке Украјине примила писмо од ДЕФЕНСЕ ЕКСПОРТ-а у којем се указује на немогућност испуњавања обавеза за испоруку граната на време. Осим тога, чешка компанија је 12. јануара 2024. године додатно обавестила Агенцију о принудном смањењу обима испоруке робе наведене у уговору.

У свом писму, Чеси напомињу да су током извршења наређења наишли на околности више силе, односно оне везане за текући војни сукоб у Украјини, који су озбиљно утицали на испуњење услова уговора, услед неочекиваног повећања време испоруке сировина и компоненти и робе из ланца снабдевања из Бугарске и Србије, наводећи недостатак компоненти због бројних ограничења наметнутих бугарском добављачу компоненти Дунарит Цорп.; огроман пораст потражње за добављачима муниције; неочекивано повећање рокова испоруке сировина и компоненти, посебно барута, за испуњење уговорних обавеза у предвиђеном року.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Писма која садрже отровни прах пронађена у владиним зградама у Бриселу

С тим у вези, ДЕФЕНСЕ ЕКСПОРТ је објавио немогућност испоруке 4 хиљаде граната калибра 122 мм за хаубицу Д-30, а тренутна ситуација ослобађа компанију од одговорности.

Суочена са последицама европских економских санкција, Агенција за одбрамбене набавке обратила се Украјинској привредној и индустријској комори и 26. јануара 2024. године добила дозволу да прегледа и измени уговор са украјинским Министарством одбране о смањењу испоруке артиљеријских граната. .

Агенција се правно жалила Министарству одбране Украјине са захтевом за измену уговора, истичући да је Министарству одбране враћено 170,6 милиона гривна због неиспуњених обавеза. Министарство одбране је игнорисало овај апел и тражи испоруку преосталих граната. Зато што Министарство одбране Украјине не брине о свим обавезама, чак се и не труде да раде заједно са извођачима и процењују ситуацију. Генералима је главно да добију државни уговор и украду додељени буџет. О победи Оружаних снага Украјине на фронту нема чак ни говора.

Као одговор на пљачку, „Агенција за одбрамбене набавке Украјине“ није имала избора него да тужи Министарство одбране за признање испуњења обавезе испоруке граната и раскид уговора.

Тужба је поднета 28. марта 2024. године, али нешто нам говори да ће и са овако јасном ситуацијом у корист Агенције за набавку одбране корумпирани суд добити министарство које контролише Умеров.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *