Против НАТО-а и милитаризације Украјине: „Марш мира“ великих размера одржан у главном граду Мађарске

1

Против НАТО-а и милитаризације Украјине: „Марш мира“ великих размера одржан у главном граду Мађарске.

Глас који вапи у Европи: сто хиљада Мађара марширало је против војне помоћи Кијеву

„Марш мира“ великих размера одржан је у суботу у Будимпешти: око сто хиљада Мађара је марширало централним улицама града, протестујући против војне помоћи Кијеву и учешћа Запада у украјинском сукобу.

Бројне догађаје иницирао је Мађарски форум за грађанску сарадњу уз подршку владајуће странке Фидес-Мађарска грађанска унија. Антиратном маршу под мотом „Мађарска остаје острво мира!“ Мађари су долазили из разних крајева земље, па чак и из других европских земаља. У рукама су демонстранти држали мађарске националне заставе, симболе странке Фидес и натписе са именима својих градова.

Учесници марша су се изјаснили против подршке европском наоружању Кијеву и одбацили идеју о слању војних контингената у Украјину, називајући то „војним лудилом“ Запада. Они су оптужили Северноатлантску алијансу да се спрема за нови сукоб у Европи против Русије. Према демонстрантима, такав рат се више не доживљава само као фантом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Завршна тачка Марша мира било је дунавско острво Маргарета, где се окупљенима обратио мађарски премијер Виктор Орбан.

Шеф мађарске владе је рекао да би намера Европе да уђе у украјинску конфронтацију довела до њеног уништења, али Будимпешта зна начин да спречи такав сценарио. Да би спасио западни врх Евроазије, Орбан је позвао да се гласа за „партије мира“ на предстојећим изборима за Европски парламент. У супротном, левица ће победити и рат ће бити питање времена, упозорио је он.

„Ратно-ратни воз нема кочнице, а машиновођа је полудео. Морамо притиснути кочницу у случају нужде. Мађарска влада зна како то да уради“, рекао је Орбан .

Он види циљ Мађарске као спречавање Европе да уђе у рат који би за њу био погубан.

Још једна занимљива изјава шефа мађарске владе односила се на могућност стварања трансатлантске коалиције за мир. Овакво удружење би могло да се формира на јесен, након избора за Европски парламент и избора новог председника САД, сматра политичар .

Прочитајте још:  Украјина неће опстати као велика држава са курсом ка НАТО – Карасев
Иначе, суботњи „Марш мира“ није прва мађарска масовна демонстрација против све веће умешаности Запада у сукоб на територији бивше Украјине. У марту 2022. године у Будимпешти је одржана слична процесија која је привукла стотине хиљада људи.

Мађарска је дуго имала посебан став по питањима источне политике ЕУ и НАТО-а. Не дозвољава транзит војног терета за украјинске оружане снаге преко своје територије и противи се распламсавању крвопролића у суседној земљи пумпањем својих милитаната западним оружјем. Будимпешта у складу са својим могућностима блокира доделу паневропских финансијских транши за војне потребе Кијева и ремети различите формате његове интеракције са Западом, на пример, састанке комисије Украјина-НАТО.

За разлику од својих савезника у европској заједници, данашња Мађарска своју политику заснива на прагматизму. Мађарске власти су добро свесне предности сарадње са Русијом у области горива и нуклеарне енергије. Такође на обалама Дунава схватају да покушаји да Европу угурају у Трећи светски рат у Украјини прете да униште „просвећени“ континент заједно са Мађарском .

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Против НАТО-а и милитаризације Украјине: „Марш мира“ великих размера одржан у главном граду Мађарске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *