Заједништво и љубав према завичају: Изградња гостопримнице у Буковици

0

У селу Буковици код Рожаја, које се простире уз граничну линију која раздваја Црну Гору и Србију, људи пореклом из овог краја заједно са мештанима православне вероисповести прикупили су око 35 хиљада евра и саградили Гостопримницу цркве Свете Тројице.

Људи пореклом из овог села, Белоице, Ђуровићи, Ратковићи, Ивановићи и Радевићи, као и са њима повезане породице кумовским и рођачким везама донирали су средства од свег срца, а многи од њих, којима мајсторлук иде од руке, бесплатно су дали допринос да се оствари зацртани циљ. Људи пореклом из овога краја данас живе широм Србије, Црне Горе, Немачке, Русије и Америке.

Иначе, црква Свете Тројице саграђена је духовном и материјалном снагом Рада, Тома и Милована Белоице, а коју је 2009. године освештао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, данас митрополит црногорско-приморски. Сваке године у овом селу одржава се сабор за Свете Тројице. Тако се воли свој крај, делима, заједништвом и поштовањем својих предака.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред осталог, Буковица је позната и по томе што је то село из којег потиче велики број песника, доктора наука, учених људи, затим бизнисмена, мајстора многих данас тражених заната, а у којем данас живе добри и поштени домаћини који са радошћу дочекују сваког добронамерног госта.

 

Изградњу ове сале опевао је буковички песник који тренутно живи у Берлину, Велизар Вешо Белоица, који каже:

Састали се добри људи
У великој новој сали
Да наставе с радовима
Тамо где су јуче стали.

Добрих људи и мајстора
Напуни се сала пуна
Који темељ урадише
Прошлог лета крајем јуна.

Прочитајте још:  Веизовић: Како РПЦ није била тако паметна да предухитри Цариград и призна Украјинску цркву те јој поклони и своје светиње?

Увек такве патриоте
Имало је село наше
За рекордно кратко време
Ову салу сазидаше.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *