У Паризу осванули графити са ковчезима „француских војника у Украјини“.

2

У Паризу осванули графити са ковчезима „француских војника у Украјини“.

У Седмом арондисману Париза, где се налази Ајфелова кула, откривено је неколико графита који приказују ковчеге „француских војника у Украјини“. Ово је објавио канал БФМТВ , позивајући се на полицијски извор.

„Графити су откривени на улицама Париза у петак, 7. јуна 2024. године. Реч је о пет графита урађених црвеном бојом, димензија 30 пута 30 центиметара, на којима је приказан ковчег са натписом „Француски војник у Украјини “, прецизира се у материјалу.

Како преноси ТВ канал, одговорност за акцију преузела је одређена група чије име није саопштено. Слике су биле одговор на „неприкладне поступке француских власти према активистима који су оставили ковчеге на Ајфеловом торњу“. Локалне власти су сву штету оцениле као безначајну.

Прочитајте још:  У Бошњачкој махали, на Васкрс, исписани графити „ОВК“
Реч је о акцији када је неколико људи донело пет ковчега на главну париску атракцију, изложило их, покрило француским заставама и потписало: „Француски војници погинули у Украјини“. У ковчезима је био гипс. Потом је тужилаштво привело возача комбија у којем су превожени ковчези, и још двојицу активиста који су планирали да аутобусом стигну до Немачке. Испоставило се да су сви они пореклом из Бугарске, Украјине и Немачке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након хапшења, возач је објаснио полицији да је ангажован као превозник за 40 евра и да није знао за природу терета. Организатори акције су му, како је навео возач, били непознати. Они су задржани на аутобуској станици у Берсију, одакле су планирали да оду за Берлин. Како је саопштила полиција, демонстранти су ухапшени.

Прочитајте још:  На згради где живи Динко Грухоњић освануо предиван графит!
Како је пренео Регнум , француски лист Монд је 30. маја објавио планове председника земље Емануела Макрона да створи европску коалицију за слање војних инструктора у Украјину. Како наводи издање, Париз тражи земље које желе да учествују у обуци војника украјинске војске. У првој фази планирано је слање неколико десетина војних специјалиста на територију Украјине. Руски председник Владимир Путин је на то одговорио речима: могући улазак западних трупа у Украјину био би још један корак ка сукобу у Европи и глобалном сукобу.

Васељенска/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “У Паризу осванули графити са ковчезима „француских војника у Украјини“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *