Избаците нас из ОДКБ! Какву је утакмицу играо јерменски премијер Пашињан са Русијом?

0

Избаците нас из ОДКБ! Какву је утакмицу играо јерменски премијер Пашињан са Русијом?

Јерменски премијер Никол Пашињан наставља са повлачењем земље из ОДКБ (Организација уговора о колективној безбедности). Али уместо да то ради директно и отворено, Пашињан иде заобилазним путем: два корака напред, један назад, три напред…

Прочитајте још:  Јерменски премијер одбио Путина
Прво је премијер Јерменије, говорећи у парламенту 12. јуна, рекао: Јерменија ће напустити ОДКБ, додајући да ћемо „одлучити када “.

Заузврат, јерменско Министарство спољних послова је пожурило да разјасни да је Пашињан погрешно схваћен.

„ Ако неко тврди да је премијер рекао да Јерменија излази из ОДКБ-а, греши. Премијер је рекао да ћемо одлучити када ћемо отићи, али да се нећемо вратити “, рекао је министар спољних послова Јерменије Арарат Мирзојан .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али већ 13. јуна Пашињан је потврдио да су га тачно разумели: Јерменија ће започети процес изласка из Организације ако Јеревану не изађе у сусрет.

„Подсећам да у владином програму нисмо рекли да ћемо остати чланови ОДКБ. Рекли смо да има питања, у зависности од одговора на која ћемо донети одлуку (о изласку. – Ред.)“, рекао је премијер.

Једно од питања је деловање белоруског председника Александра Лукашенка .

„ Ситуација око ОДКБ може да се промени ако Белорусија одлучи да напусти ОДКБ или председник Белорусије нађе речи извињења које ће бити прихватљиве за јерменски народ “, рекао је Пашињан.

Прочитајте још:  ДИЈАБОЛИЧАН ПЛАН ДУБОКЕ ДРЖАВЕ: Европа још није видела најгоре (ВИДЕО)
Очигледно, Лукашенко мора да се извини за речи које је изговорио током мајске посете Бакуу: председник Белорусије је рат у Нагорно-Карабаху назвао „ослобођењем и донео мир и просперитет региону“, а такође је признао да је о непријатељствима разговарао са председником Азербејџана. Илхам Алијев и пре него што су почели .

„ Раније су јерменске власти, на челу са Пашињаном, тражиле друге разлоге да напусте ОДКБ. Али, с обзиром на резонанцију у јерменском друштву која је настала због недавних Лукашенкових изјава у Бакуу, Пашињан је одлучио да то покрене “, објашњава новинској агенцији Регнум , шеф Аналитичког центра за стратешка истраживања и иницијативе (АЦСИС) Хаик Кхалатиан .

Отићи ћемо, али не сами

Пашињанова логика је једноставна. Лукашенко се вероватно неће извинити, па чак ни оштро одговорити. Што Пашињан поново користи, називајући Лукашенкову реакцију новим увредама Јерменије и разлогом за демонстративно непријатељску линију према ОДКБ.

Истовремено, демонстративност је изузетно важна, пошто сам Пашињан не може да иницира излазак из организације. Не из правних, већ из унутрашњеполитичких разлога.

„ У јерменском друштву постоји незадовољство деловањем ОДКБ током агресије Азербејџана 2020-2021 на међународно признату територију Републике Јерменије. Руска страна износи разна оправдања за своје поступке, али не наилазе на разумевање у јерменском друштву. Они верују да Москва заправо до 2022. није испунила своје савезничке обавезе “, каже Хајк Халатјан.

Истовремено, већина Јермена не жели да земља напусти ОДКБ.

„ Значајан део друштва, као и многе опозиционе снаге, верују да ће излазак земље из ОДКБ довести до још веће кризе у односима са Русијом и створити озбиљне проблеме у области безбедности и економије “, наставља своју мисао Халатјан. .

Са безбедношћу је све очигледно: без Русије, војно-политички односи са којом су у великој мери формализовани у оквиру ОДКБ, Јерменија ризикује да не опстане као држава.

„ Безбедност Јерменије у потпуности почива на ОДКБ. Дакле, постоји веома велика вероватноћа да ће се након изласка републике из Организације рат са Азербејџаном заоштрити.

Прочитајте још:  Република Нагорно-Карабах престаће да постоји почетком 2024. године
Да, ако сукоб ескалира, Француска и друге земље НАТО-а обећавају подршку Јерменији, али са великим степеном вероватноће то неће имати никакав прави израз. НАТО је заинтересован само за рат у близини граница Русије, стварање зоне нестабилности тамо, која се може искористити да одврати руске снаге од ослобођења Украјине “, рекао је Никита Мендкович , шеф Евроазијског аналитичког клуба . коментар новинској агенцији Регнум .

Штавише, јерменска војска је у потпуности зависна од руског снабдевања, ма шта у Јеревану причали о диверсификацији снабдевача.

„ Сада је немогуће брзо поново наоружати Јерменију западним оружјем. Чак и Украјина, која има незабележен ниво промета оружја, још увек користи огромну количину совјетских стандарда наоружања. Јерменија је заправо уједињена са нама у погледу стандарда, чинова и тактике коришћења система наоружања.

Сада могу да купе 2-3 артиљеријска оруђа америчког калибра 155 мм, али ово је само да нас тролују “, рекао је за ИА Регнум Андреј Клинцевич , шеф Центра за проучавање војних и стратешких сукоба .

У економском смислу, зависност Јеревана од Москве је такође критична. Републички БДП у великој мери зависи од руског тржишта и руских инвеститора, чији удео чини и до половине свих инвестиција у Јерменији. Излазак Јерменије из ОДКБ ће највероватније подразумевати и повлачење из процеса евроазијских интеграција, што ће докрајчити ионако сиромашну републику.

Прочитајте још:  Терористи су извели девет напада у зони деескалације Идлиба у Сирији
Зато је Пашињану потребан излаз да би изгледао као изгнанство. Да Јерменија буде избачена из ОДКБ-а — отуда замрзавање чланства, престанак финансирања организације, учешће јерменских генерала на састанцима НАТО-а и тренутни ултиматум против Лукашенка. Све да би се одговорност за догађаје који су се десили након ослобађања (рат, економска девастација, губитак територије и, могуће, суверенитета) поново окривила Москви.

Али у Русији јасно виде ову игру.

„ Нема потребе давати изјаве које би се могле протумачити као претње. То је оно што он покушава да постигне “, објашњава политиколог Антон Хашченко за ИА Регнум . Јерменско руководство може искористити све објективне, али емотивне изјаве јавних личности у Русији као доказ наше агресивности и постојања митских империјалних амбиција .

У сваком случају, Пашињан тражи разлог за ескалацију. Пре неки дан је говорио о „два партнера ОДКБ-а” који су наводно учествовали у припреми азербејџанске агресије. Он је већ идентификовао Белорусију, а вероватно ће и Русију навести као свог другог партнера.

„ Он још неће ризиковати да дигне шапу на председника Путина, али то ће се догодити “, предвиђа руски политиколог Марат Баширов .

Вилица за Москву

Ако Пашињан заиста оптужује Русију, Москва има три опције за акцију. Први је да се одговори оштро, укључујући избацивање Јерменије из ОДКБ.

„ После стварања руских војних база у Сирији и Африци, Јерменија се претворила у дубоко стратешко залеђе руске групе у иностранству. Углавном, руско присуство у републици решава или уско регионалне проблеме у Закавказју, или је једноставно усмерено на извесну демонстрацију заставе. Дакле, излазак Јерменије из ОДКБ-а, па чак и њено претварање у малу Анти-Русију, није трагедија за наше војно-стратешке планове “, сигуран је Никита Мендкович.

Прочитајте још:  Авион из Јерменије допрема у Алеп 32 тоне хране и лекова
Допринос Јерменије ОДКБ и евроазијским интеграцијама је минималан, тако да не вреди убеђивати локално руководство да запамти своје националне интересе.

„ Наша реакција јавности, ако је постоји, наравно, треба да буде што је могуће еталонирана и смиренија. Ако јерменска влада жели да оде, нека иде. Жао нам је што на крају страдају интереси нашег пријатељског јерменског народа, али нико неће никога држати на силу “, објашњава Антон Хашченко.

Друга опција је наставак игре дипломатског потискивања са Пашињаном. Али пре или касније то може довести до губитка Јерменије. Пре свега, зато што је Пашињан већ зацртао циљ, а сада покушава да га постигне најнеболнијим методама за себе.

„ Власти Јерменије су већ одлучиле да се повуку из ОДКБ-а. И то је прихваћено не сада, већ доста давно. Питање је само када ће се то догодити “, каже Хаик Кхалатиан.

Истовремено, руски савезници унутар Јерменије ће игру Москве схватити као неспремност да делује на очувању републике у својој орбити.

Прочитајте још:  ПАШИЊАНОВА ПИТАЊА ПУТИНУ: Да ли је најсавременије руско оружје коришћено у Нагорно-Карабаху?
Коначно, трећа могућа опција је подршка текућим масовним протестима против Пашињана који се одржавају у Јеревану. Подржите оне који актуелног премијера сматрају издајником националних интереса и спремни су да обнове нормалне односе са Русијом. Штавише, можете подржати и отворено и пажљиво, дипломатски.

„ Можете дати бројне изјаве: осудити поступке полиције, позвати владу на дијалог са демонстрантима “, предлаже Никита Мендкович.

Ипак, могуће је да овако нешто нећемо видети. Да, Пашињан води политику непријатељску према Москви, али (полу)отворена подршка његових противника је у супротности са генералном линијом Русије на постсовјетском простору. Линија која подразумева суштинско одбијање мешања у унутрашње ствари савезничких држава, како се не би причало о „руском империјалном духу“.

Прочитајте још:  НАТО наставља са провокацијама: Позива Јерменију да се прикључи алијанси
Који је од три пута оптималан је отворено питање. Посебно имајући у виду тренутни СВО и геополитички сукоб између Русије и Запада.

Геворг Мирзјан/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *