Револуција у ЕУ: Како јачање европске деснице утиче на унутрашњу политику Србије

0
деснице

(Фото: Васељенска)

Промене у политичкој динамици Европе, посебно јачање деснице у кључним земљама попут Немачке и Француске, имају потенцијал да значајно утичу на политичке и економске токове у Србији и региону Балкана. Недавни избори за Европски парламент показали су раст подршке десничарским странкама, што отвара питање како ће ове промене обликовати политику ЕУ према проширењу и сарадњи са земљама Западног Балкана.

У Немачкој, Алтернатива за Немачку (AfD) бележи повећану популарност, посебно у источним деловима земље. Ова странка заговара рестриктивније миграционе политике, скептицизам према ЕУ и наглашавање националне суверености. Уколико AfD настави да јача, немачка спољна политика могла би постати мање наклоњена проширењу ЕУ на Западни Балкан. Немачка је традиционално била један од главних заговорника интеграције Балкана у ЕУ, али десничарске тенденције би могле да ослабе ову подршку, фокусирајући се више на унутрашња питања и безбедност.

Француска, слична ситуација као и у Немачкој, доживљава раст десничарских снага предвођених Националним окупљањем Марин Ле Пен. На недавним изборима за Европски парламент, десница је остварила значајне резултате, постајући доминантна политичка снага. Национално окупљање промовише строжу контролу имиграције, евроскептицизам и јачање националног суверенитета. Ове промене могле би утицати на француску политику према Балкану, смањујући подршку за проширење ЕУ и финансијску помоћ за реформе.

Промене у политичком пејзажу Немачке и Француске могу имати неколико директних и индиректних импликација за Србију. Смањена подршка проширењу ЕУ могла би успорити процес придруживања Србије, јер би се приоритети ЕУ могли померити ка унутрашњим реформама и стабилизацији уније. Фокус десничарских странака на националне интересе може довести до смањења финансијске и политичке подршке за реформе и интеграције на Балкану. Ово би могло отежати Србији спровођење неопходних реформи и усклађивање са европским стандардима.

Прочитајте још:  Домаћи туризам се није предао корони

Миграционе политике, које су кључна тема десничарских странака, могу такође утицати на миграционе токове са Балкана ка Западној Европи. Строже миграционе политике могу повећати притисак на балканске земље да управљају миграционим питањима унутар својих граница, што би захтевало додатне ресурсе и координацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Када је реч о Косову и Метохији, десничарске странке у Немачкој и Француској углавном заговарају политику која подржава националну сувереност и територијални интегритет држава. Алтернатива за Немачку и Национално окупљање су у више наврата изразили скептицизам према признавању Косова као независне државе, чиме индиректно подржавају српске интересе у том региону. Ове странке сматрају да је питање Косова и Метохије унутрашње питање Србије које треба решити кроз директне преговоре, без спољног притиска.

Иако унутрашње идеологије десничарских странака могу обликовати одређене политике, кључне одлуке у ЕУ често зависе од компромиса међу различитим политичким групацијама. Европска унија функционише на принципу заједничког одлучивања, где су одлуке резултат договора између држава чланица. Стога, иако јачање деснице може променити тон и приоритете европске политике, фундаменталне промене захтевају шири консензус.

Раст десничарских странака у Немачкој и Француској свакако представља изазов за будућност ЕУ и њену политику према Балкану. Док унутрашње политике ових земаља могу утицати на одређене аспекте односа са Србијом, кључне одлуке ће зависити од ширег политичког баланса унутар ЕУ. Србији и другим балканским земљама остаје да наставе са реформама и дипломатским напорима како би осигурале своју позицију у процесу европских интеграција.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *