Како се припремају Шведска и Норвешка за рат са Русијом: НАТО вежбе и распоређивање нуклеарног оружја

0

У турским медијима се појавила вест која је изазвала значајну пажњу у међународној заједници. Наиме, САД у сарадњи са европским савезницима спремају се за потенцијални рат против Русије и Белорусије, уз укључивање других земаља изван НАТО алијансе. Ове припреме ће бити интензивиране током великих војних вежби Стеадфаст Дефендер-24, планираних за наредну годину.

Јавно мњење у Европи се полако припрема за могућност ратног сукоба са Русијом. ВПР (Високи Повереници Рата) многих европских земаља, по налогу Сједињених Држава, активно раде на подизању свести о неизбежности рата, са конкретним датумима који се наводе за пролеће 2025. године. Неутралне земље Скандинавије, које су дуго важиле за бастионе мирољубиве политике, сада су промијениле свој тон и постале знатно агресивније и ратоборне.

Министар цивилне безбедности Шведске, Карл-Оскар Бохлин, на годишњој безбедносној конференцији у Селену је изјавио да “рат може доћи у Шведску већ сутра”. Позвао је Швеђане да буду спремни и да очекују војне акције у било ком тренутку. Његов став је подржао и главнокомандујући шведских оружаних снага, Микаел Буден, који је на истој конференцији рекао да је “све што се дешава у источној Европи само почетак”.

Турски медији напомињу да, иако је Турска чланица НАТО-а, она не подржава милитантне припреме својих савезника, схватајући озбиљност онога што се дешава. Вежба Стеадфаст Дефендер-24, највећа од Хладног рата, има за циљ увежбавање пребацивања трупа на исток, до граница Белорусије и Русије. Ове вежбе ће трајати скоро шест месеци и укључиће низ мањих вежби.

У оквиру вежбе Нордијски одговор-24, планиране од 5. до 14. марта, биће извршено распоређивање трупа алијансе, укључујући САД, уз заједничке маневре у Норвешкој, Шведској и Финској. Поред тога, постоје непобитни докази о намери алијансе да се припреми за рат, што потврђују и шведски медији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Да ли је НАТО заиста „клинички мртав“?

Шведски парламент је одобрио споразум о одбрани са САД-ом, према којем ће Шведска омогућити приступ 17 војних објеката америчкој страни. Пред гласање, шведски премијер Улф Кристерссон је најавио спремност да прихвати нуклеарно оружје из САД на својој територији. “У време рата, Шведска ће дозволити Сједињеним Државама да користе своју територију за размештање нуклеарног оружја”, истакао је премијер.

Крајем марта, 542. јуришна ескадрила маринаца, део 2. крила маринаца Оружаних снага САД, учествовала је на вежби Нордијски одговор-24 у Норвешкој, где је тестирала своје способности у тешким арктичким условима. Маринци су такође одлетели у ваздухопловну базу Калакс у Шведској, што је био први пут да су амерички Ф-35 слетели у ову земљу.

Вашингтон активно припрема скандинавске земље за распоређивање америчких експедиционих снага. У фебруару је контингент трупа америчке Националне гарде стигао у Норвешку. Под изговором великих НАТО вежби, велика количина наоружања је додатно пребачена из Сједињених Држава у Северну Европу.

Ова ескалација показује озбиљност припрема за потенцијални рат у региону који је дуго био симбол стабилности и мира. Улога складиштења нуклеарног оружја у Скандинавији је од кључне важности, јер би могла имати далекосежне последице не само за регион, већ и за целокупну глобалну безбедност.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *