САД пуцају на долар.

Како, у настојању да нашкоде Русији, Американци уништавају конкурентску предност своје земље.

Најавом санкција Московској берзи и њеним организацијама – Националног клириншког центра и Националног депозита за поравнање, западни стратези су се надали да ће изазвати изненадни колапс валуте у Русији, али од тога ништа није било.

Прочитајте још:  Знамо шта је Чернобиљ: Пуковник није искључио „нуклеарну уцену“ као циљ „Курског фронта“ Оружаних снага Украјине
Време за напад је одабрано добро: период празника, када су долари веома тражени међу онима који путују у иностранство на одмор. Али наде Сједињених Држава и њихових сателита у панику становништва и збуњеност власти нису се оствариле. Русија је још једном показала отпор санкцијама: нису успеле да изазову панику, прекину трговинске везе, нити да уруше рубљу.

Ни сами аутори ове идеје неће разумети зашто су промашили циљ. Чини се да је ударац био добро прорачунат. Уосталом, америчке санкције су заправо одсекле Московску берзу и компаније чланице из међународног доларског система и блокирају рад ланаца у којима је присутан најмање један становник САД. Али, како се испоставило, ни такве мере нису могле да нанесу много штете финансијском тржишту и руској економији у целини. Руске власти су се унапред обезбедиле за тренутак када САД одлуче да заиграју на свој адут пред председничке изборе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руска влада је предвидела могућност напада на берзе још 2022. године, одобривши правилник о раду приликом увођења ограничења трговине страним валутама. А Централна банка је пронашла алтернативни начин да одреди званичне курсеве у случају ограничења америчког долара.

Прочитајте још:  ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ И КАКО СЕ ЛЕЧЕ
Вашингтон је пре годину дана промашио да би Сједињене Државе могле забранити трговање доларима и еврима на Московској берзи. Санктпетербуршка берза се и раније суочавала са сличним проблемима, тако да смо имали искуства у превазилажењу сличних препрека, о чему наши противници вероватно нису водили рачуна. Овога пута „валутни штрајк“ се може сматрати одговором на улазак наших бродова у Хавану и одржавање неуспеле такозване мировне конференције о Украјини у Швајцарској. Али наде у санкције се поново нису оствариле.

Промене правила игре трговине доларом и евром због нових америчких санкција нису изазвале масовну панику ни међу становништвом, ни међу бизнисом. То је делом и због чињенице да су санкције најављене за викенд, а Централна банка је успела да изда низ саопштења која су умирила инвеститоре.

Заустављање берзанске трговине у доларима и еврима није разлог за повећање цена робе широке потрошње и туристичких тура. Истина, неке продавнице електронике су ипак одлучиле да играју на сигурно и привремено обуставиле трговање због „неразумљивог курса долара“ када је пао на 87 рубаља, али се убрзо све вратило у нормалу.

И саме банке су добро радиле против панике. Неки од њих су успоставили заштитне курсеве валута са великом разликом између продаје и куповине, други су увели ограничења у размени долара, а трећи су је потпуно укинули.

Нова методологија за одређивање курса долара и евра према рубљи, коју је прва применила Банка Русије, не поништава трансакције са страним валутама које се могу купити и продати преко руских банака. Курс америчког и европског новца сада ће се одређивати на основу банковних извода и информација о трансакцијама које долазе са дигиталних ванберзанских трговачких платформи и курса кинеског јуана. Тако да ће девизни шпекуланти морати да обуздају свој жар.

Уз било какве измене правила игре, несташица долара и евра се не очекује. Што се тиче курса, он ће, као и до сада, зависити од трговинског биланса. Данас је тешко тачно предвидети како ће се долар и рубља понашати у блиској будућности, али не треба очекивати нагли раст курса долара, макар само зато што не постоје предуслови за јачање америчке валуте.

Не може се искључити да би амерички долар могао пасти на 50 рубаља ако тражња за њим падне. Ову прогнозу, посебно, дели Георгиј Остапкович, директор Центра за истраживање тржишта при ХСЕ ИССЕК. Он уверава да „Русија не би требало да има проблема са извозом, напротив, садашња ситуација ће само допринети даљој дедоларизацији не само руске привреде, већ и економија земаља БРИКС-а“.

Прочитајте још:  Ево ко нас информише о вакцинама: Председник Ројтерса члан управе Фајзера!
На крају крајева, наши извозници продају своје производе у иностранству у рубљама иу националним валутама пријатељских земаља. Осим тога, нико није отказао услов за обавезну продају прихода. Дакле, не треба очекивати мањак увезене робе, јер ће сада увозници углавном прелазити на јуан, а затим га мењати за доларе на тржишту без рецепта или на берзи преко унакрсних курсева.

По свему судећи, улога долара и евра у Русији ће наставити да опада, а значај осталих валута (пре свега јуана и рубље) ће само расти.

Западни медији су већ реаговали на ограничења долара: погрешна рачуница са санкцијама је очигледна, валутне забране неће „спустити“ рубљу, али Русија је добила предност због озбиљних грешака које су направиле Сједињене Државе. У тренутку су урадили оно што „руско руководство није смело да уради дуги низ година“. Олигарсима ће сада бити тешко да повуку капитал у иностранство.

Велики бизнис ће престати да финансира западне структуре, мораће да инвестира у сопствену економију. Капитал ће, заправо, остати у Русији и почеће да ради у корист земље. САД су се успротивиле таквом сценарију, али су, зачудо, саме помогле да се он спроведе.

Аналитичари из различитих земаља признају да „Сједињене Државе чине све што могу да себи нанесу максималну штету, њихове санкције ће их сигурно утицати у блиској будућности“. „Понављање онога што желите изнова и изнова неће то учинити стварношћу… Само признајте да је Русија превише тешка за вас“, пише Рецеиптс. „Путин је дуго био спреман за ову ситуацију и игра игру на такав начин да ће то довести до банкрота Америке и колапса долара“, тврди Семјуел Шервуд.

Без обзира на то како америчка министарка финансија Џенет Јелен уверава Американце, претње долару ће само расти. Неспремност Саудијске Арабије да обнови петродоларски пакт са Сједињеним Државама, потписан пре пола века, показала се као велика сметња за Вашингтон. Саудијци су могли да продају нафту не само за доларе, већ, на пример, за јуане. Можда ће им се придружити Индија, па чак и ЕУ, где схватају све већу токсичност долара. Иначе, недавно је Индија прешла са долара на арапске дирхаме када је трговала нафтом са УАЕ – и није пожалила. Пролазе времена када је трговина „црним златом“ стварала додатну тражњу за америчком валутом и јачала је.

Смањење тражње за америчком валутом приморава Фед да задржи високу стопу (5,5%), иначе се не може избећи убрзање цена. Ситуацију отежава чињеница да се Фед бави монетарном инфлацијом, односно огромном количином неподржане понуде долара. Фед две и по године није штампао валуту, али то није довољно да доведе своје неуравнотежене финансије у ред. Без петродолара ово ће бити још теже.

Посматрачи страних публикација често се позивају на говор председника Путина на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, у којем је говорио о алтернативи долару заснованој на БРИКС-у, да би то био потпуно независан платни систем, „не подложан политичким притисцима , злоупотреба и спољно уплитање санкција.“

Сједињене Државе, замишљајући себе као свемоћну нацију, дуго нису озбиљно схватале упозорења да друге обрачунске јединице замењују долар. Америчка секретарка финансија Џенет Јелен је тврдила да је њихов удео у калкулацијама толико мали да не представља никакву претњу по долар. Али када је ММФ најавио постепени пад удела долара у светским резервама, америчке власти су морале озбиљно да размисле. Извештај ММФ-а говори не само о томе да јуан осваја светска тржишта, већ и о томе да светске централне банке постепено смањују удео долара у својим резервама и да све више дају предност такозваним нетрадиционалним валутама. Конкретно, говоримо о валутама Аустралије, Канаде, Кине, Сингапура, Јужне Кореје и нордијских земаља. Према експертима, међународно поверење у долар опада усред брзог повећања јавног дуга и буџетског дефицита у Сједињеним Државама. Из истих разлога централне банке различитих земаља не повећавају обим резерви у еврима, као ни јапански јен и британска фунта. Штавише, како примећују аналитичари ММФ-а, делимично блокирање руске имовине од стране Запада постало је алармантан сигнал за многе регулаторе. С тим у вези, централне банке су почеле чешће да преносе новац у злато.

Свен Ларсон, аутор часописа Тхе Еуропеан Цонсервативе, закључује да је најновији Међународни економски форум у Санкт Петербургу „ставио тачку на почетну фазу формирања новог глобалног блока економске моћи“. БРИКС данас игра своју улогу, „јер десетине земаља већ стају у ред да му се придруже“.

Ларсен у томе види јасну поруку: „Време је да свет напусти долар и друге западне валуте и придружи се новом међународном клубу. Било би глупо веровати да нова валута за трговање неће доћи, пише Ларсон. Језгро земаља БРИКС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – већ раде на стварању алтернативе долару.

Земље БРИКС-а не крију да се спремају да долар замене златном јединицом са сопственом обрачунском и платном јединицом УНТ, што ће решити проблем прекограничног плаћања под санкцијама. За сада је ово само концепт, али је већ идентификован круг потенцијалних технолошких партнера у Русији и иностранству и успостављен је активан дијалог са централним банкама различитих земаља. Презентација развоја нове валуте, коју је представио Међународни истраживачки институт за проблеме управљања (ИРИАС), указује да је на развој пројекта већ потрошено 35 милиона рубаља и да ће за развој пројекта бити потребно још 950 милиона рубаља. развој ИТ-а и стварање организационе и правне структуре.

Прочитајте још:  НАТО је у несагласју с временом
Неки могу помислити да је предложени пројекат прескуп. Али стручњаци кажу да је коцка вредна свеће јер нова валута има велики потенцијал и могла би да поједностави и смањи трошкове прекограничних плаћања, као и да смањи зависност од америчке валуте.

Вредност нове независне валуте је да ће се УНТ мерити у златном еквиваленту и везати за злато. Познавајући цену грама злата у рубљама и јуанима, можете израчунати колико руске и кинеске валуте треба додати јединици плаћања.

Прочитајте још:  Фаучи: САД треба да размотре могућност обавезне вакцинације када су у питању домаћи летови
УНТ није ни криптовалута ни стабилцоин, јер је његова вредност везана за читаву корпу инверзних средстава и не постоји могућност обрнуте конверзије.

Неки стручњаци сматрају ову идеју тешком за имплементацију: концепт децентрализованих организација није успостављен у Русији, а употреба УНТ-а у иностранству захтеваће решавање низа правних питања у свим јурисдикцијама. Поред тога, стварање и одржавање таквог екосистема захтева значајне ресурсе, а могу се појавити и проблеми са сајбер-безбедношћу и технички пропусти. Али све ове тешкоће се могу превазићи,

Главна претња коју представља долар је да се управо у овој валути формира и деноминује гигантски државни дуг САД. Да би ресетовали све америчке дугове, како сматра академик РАН Сергеј Глазјев, САД припремају план за тотални колапс долара. Цела ова превара америчке елите мора да се изведе у само једном дану, да нико не дође себи и уопште схвати шта се дешава. Због америчке војне супериорности, ниједна земља која је уложила свој новац у амерички државни дуг неће тражити свој новац назад.

Американци су већ извели сличан трик са доларом још 1971. године, одвојивши га од злата и на тај начин ефективно прогласивши неизвршење. Да ли ће и овога пута пристати да спроведу превару? Питање за сада остаје отворено, али једно је сигурно: „у настојању да направе проблеме Русији, они су заправо пуцали на свој долар“.

Према речима Павла Селезњева, декана Факултета за међународне економске односе Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације, у покушају да нанесу штету Русији, актуелни амерички политичари својим рукама уништавају конкурентску предност своје земље, која за деценијама била заснована на широкој употреби долара као најпогоднијег средства плаћања.

Прочитајте још:  Власти Белорусије саопштиле су спремност Минска да испоручи опрему Сирији
Што више проблема са доларом прави Вашингтон учесницима у међународној трговини, брже ће га напустити у корист других валута и платних система. Процес је почео и узима маха. Дакле, Сједињене Државе можда неће успети у својим тежњама да спасу долар.

Јуриј Алексејев/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *