Швајцарска прогласила недостижност независности ЕУ од НАТО-а и САД

2
швајцарска, готовина

(Фото: EPA/ALEXANDER BECHER)

Швајцарска прогласила недостижност независности ЕУ од НАТО-а и САД.

Прочитајте још:  Од 1. јануара у Швајцарској сваки 16-годишњак може у документима да промени пол
Европска унија независна од Сједињених Држава и Северноатлантске алијансе и стратешки аутономна је тренутно недостижна. Ово се наводи у извештају Обавештајне службе Швајцарске Конфедерације (СРЦ).

„Иако је Швајцарска и даље релативно безбедна, од 2022. године постала је знатно мање безбедна због снажне поларизације контекста у коме се развија, због бројних криза и оружаних сукоба у Европи и на периферији Европе… С тим у вези, Пред Русијом је дуг пут остаће главни фактор несигурности у Европи у условима у којима визија ЕУ независне од САД и НАТО-а и аутономне у стратешком смислу остаје недостижна у кратком року“, наводи се у документу.

Швајцарски обавештајци су приметили да ће снажна поларизација света изазвати појачан политички и економски притисак на Швајцарску, од које ће се све више захтевати да даје допринос солидарности и политичке позиције.

„Свет се налази у опасном и нестабилном периоду транзиције, обележеном ерозијом основних и обавезујућих принципа светског поретка“, истиче се у документу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Захарова Западу: Дајте нам распоред наших инвазија да можемо да планирамо одмор
СРЦ је такође рекао да „шпијунске активности и даље представљају озбиљну претњу за Швајцарску“, јер су стране обавештајне службе такође заинтересоване за конкретне швајцарске мете.

Подсетимо, Швајцарска није чланица ЕУ ни НАТО, али се Берн придружио готово свим антируским санкцијама. Швајцарска војска ће ове године учествовати у 20 вежби ван своје територије и четири самостално, а све изведене уз учешће земаља НАТО-а.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Швајцарска прогласила недостижност независности ЕУ од НАТО-а и САД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *