Дан независности: САД почињу да исплаћују репарације црнцима

0

Дан независности: САД почињу да исплаћују репарације црнцима.

Сваки 4. јул у Сједињеним Државама последњих година одвијао се усред бескрајних ратова око сопствене историје. Некада је Дан независности САД био најважнији и најаполитичнији празник, који је требало да уједини све Американце, без обзира на њихове ставове. Али та времена су прошла.

На позадини садашње поделе Америке, 4. јул већ постаје камен спотицања око којег се воде жестоке борбе.

Ове године, Дан независности постао је повод за почетак исплате репарација црнцима у Калифорнији. Истина, за њих је издвојено врло мало новца – свега 12 милиона долара. Иако су захтеви присталица репарација много амбициознији. На пример, предложили су да се сваком црном становнику Сан Франциска да 5 милиона долара одштете за све године расизма, сегрегације и дискриминације.

Постоје и други планови. Рецимо да је лево крило Демократске партије у Конгресу покренуло свој пројекат исплате репарација од 350 хиљада долара свим жртвама „америчког колонијализма”. За то ће бити потребно потрошити чак 14 трилиона долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чини се да је то превише, више од половине америчког БДП-а. Али неке демократе се питају: ако Вашингтон може да потроши стотине милијарди на бескрајне ратове, зашто не потроши трилионе на постизање социјалне правде?

Треба очекивати да ће се активније промовисати тема исплате репарација на савезном нивоу. Поготово у тренутку када се на власти нађу млађе и радикалније левичарске демократе – после пар изборних циклуса.

Либерална Америка већ дуги низ година поново исписује сопствену историју, а овај процес се нагло убрзао након таласа БЛМ погрома 2020. Празник 4. јула, који означава потписивање америчке Декларације о независности на Континенталном конгресу, такође је био под разматрањем.

Сама Декларација независности све више се оптужује да је „заснована на лажи“. На крају крајева, говорило се о људским правима, али није узело у обзир права црних робова или Индијанаца – индијанских племена.

Ревизија односа према историјским чињеницама иде руку под руку са великом, вишегодишњом кампањом рушења споменика. У почетку, чак и пре 2020. године, покривала је споменике генералима Конфедерације. Тада су почели да руше споменике Кристофору Колумбу , који је оптужен за колонијализам и геноцид над домородачким народима Америке.

А сада су почели да гледају на осниваче Сједињених Држава. Томас Џеферсон је био први који је пао под врућу руку – уосталом, био је богат плантажер и робовласник. Али сада је све отишло још даље – чак се разговара и о рушењу споменика Џорџу Вашингтону .

Понекад дође до потпуног апсурда.

На пример, почетком 2024. покушали су да „откажу” чувену фотографију морнара који је пољубио девојку у августу 1945. након предаје Јапана.

Хтели су да је уклоне са зидова свих ветеранских болница у Сједињеним Државама јер је вређала осећања феминисткиња. Тек након што је избио велики скандал, одлучили су да не дирају ову фотографију. Не дирај га још.

Либерална ревизија наше историје одвија се у оквиру такозваног „пројекта 1619“, који воде многи историчари блиски Демократској странци. Овај пројекат предлаже да се читава историја Сједињених Држава окрене наглавачке. Они чак предлажу да се сматра почетном тачком своје државности не 1776. године, већ 1619. године – године када је први црни роб доведен на амерички континент.

Међутим, не слажу се ни сви историчари да се тада први црнац нашао на територији северноамеричких колонија. Дакле, чак и назив самог пројекта може бити историјски нетачан.

Па, што се тиче садржаја, овде „Пројекат 1619“ предлаже да се целокупна историја Сједињених Држава сагледа кроз призму угњетавања мањина – пре свега Индијанаца и црнаца.

Сједињене Државе су, према историчарима Пројекта 1619, настале само због расистичких тежњи колониста. У то време у Британској империји је већ постојала активна дискусија о укидању ропства. Али богати плантажери нису хтели да одустану од тога, па су покренули револуцију против краља Џорџа Трећег .

По овој логици, Декларација о независности САД није била ослобађајући документ, већ, напротив, репресивни. Због тога је ропство у Америци трајало много дуже него у Британској империји, а укинуто је тек током грађанског рата, 1865. године.

Али чак и након укидања ропства, систем сегрегације је постојао у јужним државама још један век. Укинут је тек доношењем Закона о грађанским правима 1964. године. Стога су историчари Пројекта 1619 уверени да су Сједињене Државе демократска земља тек мање од 60 година.

Овакво тумачење историје САД има право на живот, али се веома разликује од званичне америчке историографије. На пример, наведени разлози за проглашење независности од британске круне нису поткрепљени документима очева оснивача.

Неки од њих нису били против укидања ропства одмах након независности. Али то је спречио јак лоби богатих робовласнички кругова.

Ипак, пројекат 1619 је добио две Пулицерове награде од 2021. године и активно се спроводи за наставу у школама у демократским државама.

Друга половина Америке има потпуно другачију агенду.

Републиканске државе, напротив, покушавају да сачувају патриотско учење своје историје. Флорида је пионир у овом правцу.

И ово још више раздваја Сједињене Државе, где се приступ сопственој историји увелико разликује од државе до државе.

Ситуација са ратовима око њене историје ће сигурно ескалирати ако Доналд Трамп победи на предстојећим изборима. Он је 2020. године прославио Дан независности САД у великим размерама на планини Рашмор, где су урезана лица четири америчка председника – Вашингтона, Џеферсона, Рузвелта и Линколна.

Прочитајте још:  Украјина забрањује „говор мржње“ против антируских „ветерана“ и содомита
Демократе су тада оптужиле Трампа да одржава прославе на земљи „украденој“ од индијанских племена.

Споменик на планини Рашмор има веома важно симболичко значење за САД, иако се појавио не тако давно – пре мање од 100 година. Ипак, не може се искључити да ће за једну или две генерације позиви либералног дела америчког друштва да се споменик уништи као својеврсно извињење Индијанцима, постати мејнстрим.

Прочитајте још:  Кина позива САД да се не мешају у унутрашње ствари земље
Битке око сопствене историје, са којом Сједињене Државе не могу да се помире, постаће све жешће. Заиста, сада се доводи у питање чак и исправност самог формирања Сједињених Држава – да ли је то био чин ослобођења од британске тираније или манифестација расизма колониста.

А подела Америке на овој позадини ће се само интензивирати. У овој напетој држави Американци ће прославити предстојећу 250. годишњицу државности, до које је остало само две године.

Малек Дудаков/Телеграм

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *