АНТЕ ПАВЕЛИЋ СЕ ВЕЛИЧА У УКРАЈИНИ

0
павелића, украјини

Мемоари Анте Павелића

Није непознато да су јединице Стјепана Бандере и Романа Шухевича у Украјини током Другог светског рата имале идеолошку блискост са екстремним хрватским покретима, у које спада и идеологија правашког усташког покрета.

Били су суштински на истој страни у том стравичном рату. Заједничко им је и то да су многи бандеровци спас пронашли пре свега у Канади и другим западним земљама, одакле се један број потомака вратио у Украјину током деведесетих, а слична ствар се десила и са усташком емиграцијом која је „пацовским каналима“ спашена и преплавила је Аргентину, Чиле, Шведску, Аустралију, Шпанију, а у мањој мери и САД и Немачку, па су њихови потомци са сецесијом Хрватске такође показали спремност да се поново врате са својим идеолошким матрицама.

У хрватском друштву усташка иконографија је веома присутна о чему сведочи и посећеност концерата Марка Перковића Томпсона. Узмимо на пример само једну његову песму, на коју званично Србија никад није упутила замерку, а ради оригинала ево како гласи текст на латиници: „Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara/ Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure/ U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila/ Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu/ Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani/ Tko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća/ Gospe sinjska ako si u stanju, uzmi Stipu a vrati nam Franju/ Oj Račane jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te/ Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića“.

Прочитајте још:  Орбан: Оно што је за вас "Велика Мађарска" за мене је историјска Мађарска

Реч је о величању марионетске квинслишке државе НДХ и њеног лидера Анте Павелића, који је организовао систем концетрационих логора за Србе, Јевреје и Роме (од којих је био најстравичнији Јасеновац), а постојао је и логор за децу Јастребарско.

О улози Стјепана Бандере и његовом помагању нацистичке ратне машине може се данима писати. Ипак, донекле је било и разумљиво да се у Украјини са повратком потомака бандероваца промовише идеологија Бандере. Ипак, оно што је новост јесте да се у Украјини од априла 2024. године промовише у афирмативном тону и Анте Павелић и то не може да буде сакривено у времену интернета (видети: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/20402473 )! Шеф Украјинског јеврејског комитета Едуард Дољински објавио је на друштвеним мрежама да је ланац књижара „Књижара „Е” (у оригиналу: Книгарня „Є“) понудио читаоцима двотомне мемоаре хрватског нацисте и крвника Анте Павелића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српска патриотска јавност сигурно не може прихватити промовисање усташтва и хрватског шовинизма у савременој Украјини, а такав поступак погађа све жртве и потомке антифашиста, а таквих је било и међу Хрватима, и поготово међу Украјинцима. Срби као антифашистички опредељен народ сматрају да је слободна продаја Павелићевих мемоара недопустив чин и очекујемо да политички субјекти у Србији реагују на ову невероватну чињеницу, без обзира ко какав став има о конфликту у Украјини.

Горан Игић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *