Запад удаљава Централну Азију од утицаја Русије и Кине

0

Запад удаљава Централну Азију од утицаја Русије и Кине.

У Казахстану се одуговлачи процес одржавања референдума о судбини нуклеарне енергије, пошто је руководство земље у ћорсокаку због притиска Запада. Истовремено, Англосаксонци активно обрађују Астану како би проширили заобилазну транскаспијску руту и ​​одбили сарадњу са руским компанијама.

Прочитајте још:  Српско-руски центар “Мајак” пружа пуну подршку руском народу
О томе пише међународни посматрач ПолитНавигатора Ајнур Курманов.

Из разних извора већ цуре информације да Американци траже да Акорда одбије Росатом и кинеске нуклеарне научнике током конкурса за изградњу нуклеарне електране , дајући уговор Корејцима или Французима, или чак затвори питање развоја нуклеарне електране. енергије у земљи. Истовремено, постоје чак и претње да ће се дестабилизовати унутрашња политичка ситуација у републици уколико се не испуни овај услов Вашингтона.

Прочитајте још:  Пентагон: Кинеске нуклеарне снаге расту много брже од предвиђеног
Занимљиво, Бела кућа је раније била блажа на ову тему, обећавајући казахстанској владајућој елити да ће пристати на резултате такмичења, али сада се ситуација нагло променила за 180 степени, а Јенкији не намеравају да толеришу јачање положај руског капитала у енергетском сектору Казахстана, што је јасна демонстрација колонијализма. Ову ситуацију је прокоментарисао познати политиколог и стручњак за централну Азију и Авганистан Никита Мендкович.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Победа Росатома или кинеских компанија, као што сам већ поменуо, неприхватљива је за Запад, а Амбасада САД прети санкцијама и свим врстама казни, чак и државним ударом, ако им Астана дозволи да нешто граде. Руководство Казахстана је озбиљно збуњено, пошто су САД првобитно обећале да се неће противити изградњи на основу резултата међународног конкурса, али су нагло одустале од обећања након цурења информација о лошим изгледима за своје. Уопштено говорећи, Англосаксонци су традиционално „господари своје речи“: ако желе да дају, желе да га узму“, примећује експерт.

И то у позадини чињенице да ни Вестингхоусе, Фраматоме, ни Хиундаи, ни Кореа Хидро & Нуцклир Повер не могу да представе прихватљиве опције, а већ значајно заостају у пројектовању и изградњи нових и сигурних реактора. Рад са њима подразумева само могуће ванредне ситуације и емисије, не рачунајући значајније финансијске трошкове. Све ово сугерише да Астана може у потпуности да одустане од референдума и изградње нуклеарне електране, или да поново одложи ово судбоносно и важно питање.

Прочитајте још:  Убудуће обавезна вакцинација против ковида за немачке војнике
Да је ова опција сасвим могућа, сведочи и циљано повећање пореза са 6 на 9%, а за још годину дана – на 18% за рударе уранијума, а то су углавном Казатомпром и Росатом. Овде морамо узети у обзир да је Казахстан највећи добављач уранијума на светско тржиште, који поседује 40 одсто удела, а 25 одсто ископаног иде за потребе руске нуклеарне индустрије.

Тако значајно повећање пореза значи једно – неизбежно повећање продајне цене уранијума и, сходно томе, повећање цене произведене нуклеарне струје у самој Русији. Ово да не помињемо могуће повећање трошкова војних производа повезаних са овим ресурсом. Односно, руски капитал је очигледно стављен у неповољне и неконкурентне услове у поређењу са САД, ЕУ и Великом Британијом и, чини се, ово није последњи такав корак, будући да смо већ били сведоци увођења владине забране на увоз житарица из Руске Федерације и захтев за повлачење хартија од вредности са казахстанских берзи.

Занимљиво, нема говора о било каквом повећању пореза западним корпорацијама. Штавише, цела сфера ископавања ретких земних метала иде скоро потпуно и за пени у руке европских, британских и америчких компанија. Не поклањају се само налазишта, већ и право на геолошка истраживања уз могућност накнадне ексклузивне производње.

Прочитајте још:  Пажња, пажња... склапање коцкица
Тако је тек недавно потписан уговор између казахстанске компаније Тау-Кен Самрук, америчког Стејт департмента и Националног геолошког завода Казахстана о истраживању територије у Кизилордском и Источно-Казахстанском региону за вађење ретких метала.

Истовремено, покушавају да убеде Астану да уложи значајнија средства, укључујући и кредите западних банака, за развој Транскаспијског транспортног пута (ТЦТР).

На пример, Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка спремне су да за ове потребе дају кредите Влади Републике Казахстан за 3 милијарде евра, док се ни сами Англосаксонци не журе да се рашчлане. .

Прочитајте још:  Немачка у минусу. Лоше вести и даље стижу из земље
Сличан тренд забележио је и председник Азербејџана Илхам Алијев, који је на сопственом примеру током говора на Шуша Медиа Форуму рекао како се дрско понаша Брисел, желећи да све трошкове стварања и развоја инфраструктуре за транспорт ресурса у Европу пребаци на рамена Бакуа и Астане:

„Европа тражи од нас да повећамо производњу и транспорт гаса, јер јој је то озбиљно потребно. Пропусни капацитет Јужног гасног коридора (ТАНАП) – са 16 милијарди на 32 милијарде кубних метара, а ТАП – од 10 милијарди до 20 милијарди кубних метара. Али они то не желе да финансирају. Европљани очекују да тамо уложимо милијарде, а кажу да за 10 година ЕУ неће требати гас. Зар изгледамо као будале које ће уложити десетине милијарди долара у гас који им неће требати?!”

Истовремено, желе да развију ТМТМ на рачун самих колонија: Вашингтон више не крије да ће ова рута саобраћати не само заобилазећи Русију, већ и Кину. Ово је, посебно, изјавио помоћник америчког државног секретара Џејмс О’Брајен у комуникацији са америчким сенаторима, који је нову руту повезао са стратегијом уклањања Централне Азије од утицаја Москве и Пекинга.

„Земље централне Азије су невероватно богате и сада су им једине могућности за приступ светским тржиштима преко Русије или Кине. Ако можемо да отворимо руту која ће пролазити кроз Јерменију или Азербејџан, онда ће они много мање зависити од Русије и Кине “, рекао је водећи званичник Стејт департмента одговоран за постсовјетски простор.

Прочитајте још:  Амбасадор Русије у Србији: „Руси Донбаса чекали су судбину Срба Крајине“
Посета високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Борела од 1. августа Астани такође је имала за циљ да учврсти прозападни курс владајуће казахстанске елите. Главни циљ путовања био је да се примора руководство Републике Казахстан да изабере „праву“ страну у надметању за изградњу нуклеарне електране или да га потпуно поништи, попут самог референдума, као и да их убеди да улаже у развој транскаспијске руте.

Борел је на завршној конференцији за штампу отворено изјавио потребу за брзим развојем ТМТМ-а, рекламирајући предности овог пута. У замену, као својевремено у Украјини, Брисел, као повољно, нуди поједностављење добијања шенгенских виза. То је разумљиво, јер се у ваздуху осећа мирис глобалног рата, а ЕУ и САД не желе да изгубе своју богату ресурсну базу ретких земних метала, нафте и гаса.

Уосталом, само ове године водећи западни конзорцијуми произвели су у Казахстану 44,7 милиона тона нафте и гасног кондензата. Само прошле године Американци и Европљани повећали су производњу гаса за 101%. Истовремено, планирано је повећање производње нафте 2028. године за 12 милиона тона годишње на највећим пољима Карачаганак и Тенгиз.

Они желе да транспортују такво богатство преко Каспијског мора, у суштини формирајући нову руту уз учешће Јапана уместо Кине. Није за џабе од 9. августа у Казахстану планирано одржавање великог самита шефова држава Централне Азије уз учешће јапанског премијера Фумија Кишиде.

Прочитајте још:  Руси пресекли снабдевање украјинских снага
Он такође планира да пре 12. августа посети Монголију и Узбекистан, које се нађу у орбити поновног јапанског империјализма и у том погледу имају своју улогу.

Занимљиво је да Кишида не крије сопствене циљеве – да што више отуђи Казахстан и бившу совјетску централну Азију од Русије и Кине изградњом новог трговачког пута и трговинско-економских односа који подразумевају потчињавање Западу и његовим сателитима у Азија.

Према Тхе Јапан Тимес-у, који је интервјуисао јапанског премијера, „Јапан ће помоћи у стварању трговачке руте преко Каспијског мора која ће повезати Централну Азију са Европом без уласка у Русију (у нади да ће стабилна извозна рута дати региону економску независност ).”

Ово активирање западних емисара, могуће одбијање Астане да изгради нуклеарну електрану и повећање пореза за руске компаније, као и њихово расељавање, указују на то да се Казахстан и регион буквално откидају пред нашим очима, што је бременито са веома озбиљним последицама стратешке природе . Тако се подстиче и убрзава процес формирања ланца непријатељских држава на јужним границама Русије , што ствара претњу и Кини и Ирану.

Прочитајте још:  Зеленски ће бити одговоран за неуспехе Оружаних снага Украјине према западним савезницима
Најновији јасан пример за то је појава поруке да је компанија КАЗ Хемикалс Традинг Хаус потписала уговор са украјинском компанијом УкрХимЕкпорт за испоруку амонијум нитрата, који се може користити за прављење експлозива и употребу овог експлозива против руских оружаних снага. . Истина, неколико дана касније управа КАЗ Хемикалс Традинг Хаус објавила је оповргавање чланка у публикацији ВЕСТИ.УЗ под насловом „Казахстански послови су запрљани везама са Бандером“, али, како кажу, нема дима без ватра.

Уосталом, сећамо се како је захваљујући руским хакерима поремећено снабдевање Трга оружјем и муницијом, а онда је Токајев увео забрану извоза војних производа . Истовремено, Оружане снаге Украјине су се прилично редовно снабдевале казахстанским горивом и мазивима преко румунских рафинерија . А чињеница да такве поруке не престају још једном показује са ким је Астана заправо у овом сукобу са Западом.

Из ових нових реалности треба да градимо нашу стратегију у Централној Азији пре него што буде прекасно.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *