Ко ће кога, ако не Служба да сачува свога! Како је Златко Кокановић најодговорнији међу организаторима једини избегао хапшење и притвор?

5
кокановић

Златко Кокановић

На јучерашњем протесту, који је окупио велики број грађана у знак неслагања са отварањем рудника литијума, међу присутнима је био и Златко Кокановић, један од главних организатора овог догађаја.И док су његове колеге Иван Бјелић, Никола Ристић и Јевђеније Јулијан Димитријевић ухапшени и суочени са затворским казнама, Кокановић је остао на слободи, што је само подгрејало сумње у то ко за кога ради.

Од самог почетка протеста, недостајали су јасни захтеви и конкретне акције усмерене на остваривање циљева. Уместо тога, деловало је као да је све учињено да се истроши народна енергија, усмеравајући је на бесмислене и неефикасне акције. Један од примера је блокада Газеле у две колоне, коју је управо Кокановић организовао, што је резултирало саобраћајним удесом, али не и значајним политичким или друштвеним притиском. Након тога, Кокановић је повео људе у још бесмисленију акцију – покушај блокаде Прокопа, акцију која је само изнервирала грађане, где је већина окупљених одустала од даље акције.

Оно што додатно подстиче сумњу је чињеница да су кључне тачке, као што су зграда немачке амбасаде, седиште компаније Рио Тинто, Влада и Скупштина Србије, остале мимо фокуса ових протеста. Уместо да народ буде усмерен на ове стратешке циљеве, Кокановић је, чини се, намерно избегавао све потенцијално значајне акције.

 

Посебно је занимљиво што је након свега, Златко Кокановић провео свега три минута у полицијској станици, док су његови саборци завршили у затвору. Овај детаљ, у комбинацији са информацијама које су објавили поједини медији, као што је „Васељенска“, потврђује писање да је и више него очигледно да је Кокановић сарадник Безбедносно-информативне агенције. Његово понашање и одлуке током протеста само додатно поткрепљују ове наводе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  МИЛИОНИ НА ГОНДОЛИ: Екстремно плаћени посао на Златибору! Цифре од које се врти у глави!

Сада, како би скренуо пажњу са своје улоге, Кокановић организује протесте за пуштање ухапшених активиста, што многи тумаче као још један покушај да се народна енергија усмери у новом правцу и додатно истроши.

Уместо да се јавност и даље фокусира на суштинско питање – спречавање отварања рудника литијума – Кокановић поново преусмерава пажњу на секундарна питања, чиме, свесно или несвесно, иде на руку режиму и службама.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

5 утисак на “Ко ће кога, ако не Служба да сачува свога! Како је Златко Кокановић најодговорнији међу организаторима једини избегао хапшење и притвор?

  1. ок. зашто је кокановић а не неко други повео протесте?

    да ли су патриотске еко организације заседсле пре, за време и после овога?

    шта су биле грешке? јесмо ли научили нешто из овога?

    пазимо, време не ради за нас. још пар оваквих ћорака ће деморалисати народ.

  2. Радећи на студији у вези јадарита сарађујем са неколицином стручњака мени сродних у Србији. Ускоро ћемо о јадариту објавити заједничку студију засновану на научним чињеницама и доказима. Студија ће представити, и обелоданити, не само јавности у Србији, већ и земљама које ће највише бити угрожене од експлоатације јадарита. Угрожене ће бити, Аустрја, Словенија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Европски део Турске и добар део Грчке. На целом овом подручју, уколико дође до експлоатације јадарита, прети уништење живота у опште. Јадарит због тога што садржи бор и натријум, се не може прерађивати на исти начин, као његов рођак сподумен који је чист литијум-алумино силикат. Из тог разлога, Рио Тинто је понудио нову “технологију” за екстракцију литијума и бора, из јадарита, коју је чак покушао да заштити правом на интелектуалну својину. То му није одобрено. Али то не значи да ако се докопа рудника да је неће применити. Та нова технологија ће над споменутим подручјем, поред загађивања подземних и површинских вода згадити и атмосферу са два најотровнија могућа гаса, хидроген сулфидом, и сумпор диоксидом, што није случај код експлоатације сподумена. Код прераде сподумена се ослобађа велика количина угљен диоксида. На пример на северу Неваде, једино плодно подручје у тој пустињској области, где се налази до сада највеће налазиште сподумена у свету, приликом екстракције литијума уз класичну технологију се ослобађе 120 хиљада тона угљен диоксида у једном дану. Тако ми моји сарадници кажу, и ја њима верујем, да Кокановић није ухапшен из разлога који му ви приписујете. Већ из сасвим других разлога. Режим Лександре Воћића је ударио на слабије, а не усуђује се да удари на јачег од себе. Ја Кокановића не знам, и први пут сам данас сазнао за њега. Моји сарданици прате његов рад, и немају никаквих примедби. Чак и вас не читам такорећи у опште. Него ми је једна професорка са универзитета из Мичигена послала овај текст. И зато сам проверио његову аутентичност. Послаћу јој овај одгово, као и одговор мојих других сарадника. Новинарска струка може да буде изузетно покварена, и испуњена лажима. То је опште-позната чињеница. То је у данашњем свету најнеморалнија професија. У томе није проблем. Него је проблем што она може да нанесе и штете несагледивих размера људима и особама, чисто поштеним и невиним.

    1. Одлично, радо ћемо објавити. У супротном ћемо сматрати да је овај коментар писао Кокановић лично, што не би било први пут. Зна да буде прилично комичан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *