Већ виђено: Хоће ли Кфор заштити Србе ако Курти крене у отварање моста на Ибру?

1

Већ виђено: Хоће ли Кфор заштити Србе ако Курти крене у отварање моста на Ибру?

У низу саопштења која, после најаве Аљбина Куртија да ће једнострано отворити главни мост на Ибру у Косовској Митровици, стижу из команде КФОР-а у Приштини, ова међународна мисија позвала је синоћ „све актере да се уздрже од једностраних акција, које би могле створити тензије“.

Мисија је саопштила и да „неће оклевати да делује у случају било каквих релевантних безбедносних дешавања“, потврђујући још једном да „свака одлука у вези са мостом преко Ибра мора бити донета кроз политички дијалог и на координисан начин“.

Прочитајте још:  Српска мисица одговорила Јовани: ЗА РАЗЛИKУ ОД ТИХ ЉУДИ, ОНА НЕ МОРА ДА СЕ ПРАВИ ЈАДНА - СТВАРНО ЈЕ ЈАДНА!
Срби у Косовској Митровици, са којима смо данас разговарали, сумњичаво врте главом на ове, најновије „гаранције Кфора“ које би требало да значе да ће бранити Србе, односно, да неће дозволити отварање моста.

„Разумем позив Кфора Приштини и Куртију, Свечљи, да се уздрже од једностраних акција, не разумем шта значи позив ‘свим актерима’? Од чега ми Срби да се уздржимо? Ако Курти одустане од отварања моста, или ако КФОР уради оно што му је задатак, спречи ту намеру, онда се ми нећемо бунити ни на који начин. Они морају бити свесни да је отварање моста нож у леђа нашој заједници, свим Србима у Косовској Митровици, да после тога ништа неће бити исто“, каже за РТ Балкан један од Срба из Митровице који памти стотине сукоба на мосту у последњих две и по деценије као и покушаје Албанаца из јужног дела града да марширају преко моста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шиптари планирају упад на север Космета:
Срби подсећају тешка срца да њихово искуство са КФОР-ом од 1999. године од када је на КиМ ова мисија, не упућује на закључак да ће их међународне снаге по сваку цену бранити, да ће стати на пут намерама Албанаца и Приштине.

„Јесу ли међународне снаге на Косову после убиства 14 жетелаца у Старом Гацку обећале да ће преврнути сваки камен и наћи злочинце, па, шта је било? Јесу ли тада заштитили жетеоце, те јадне људе који су масакрирани? Јесу ли обећали да ће наћи убице деце из Гораждевца? Јесу ли постојале гаранције КФОР-а да косовски специјалци неће на север, а је ли данас север преплављен њиховим специјалним јединицама? Јесу ли нас заштитили за време мартовског погрома 2004. када су, част изузецима, више помагали у исељавању Срба из својих кућа него што су наша села бранили“, питају и данас Срби из Митровице.

Срби са севера КиМ подсећају и да је председник Србије Александар Вучић више пута последњих година изјављивао да је „једина истина да је са НАТО-ом договорено да ни једна косовска јединица наоружана дугим цевима нема право да уђе на север КиМ без сагласности Кфора и представника локалних српских власти“.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Већ виђено: Хоће ли Кфор заштити Србе ако Курти крене у отварање моста на Ибру?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *