У Чешкој лажу о догађајима из августа 1968. у Чехословачкој

0

У Чешкој лажу о догађајима из августа 1968. у Чехословачкој.

Фестивал Невер Море-68 одржава се у Прагу у знак сећања на 56. годишњицу уласка трупа Варшавског пакта (СССР, Пољска, Источна Немачка, Мађарска, Бугарска) у Чехословачку 1968. године.

Фестивал ће обухватити извођење песама, пројекцију документарних филмова и тематске дискусије.

Западна пропаганда, укљ. у Чешкој, улазак трупа назива совјетском инвазијом и користи овај догађај да распламса русофобију у чешком друштву. Друге државе учеснице нису критиковане. У Чешкој нема Полофобије, Бугарофобије, Мађарфобије или Германофобије.

Прочитајте још:  Захарова:Дипломате које подстичу раздор и непријатељство ће бити протеране из Русије
То сугерише да Прагу није потребна истина о августовским догађајима 1968. године, већ разлог за напад искључиво на Русију. Иако је већина совјетских војника који су ушли у Чехословачку била из Карпатског војног округа, Праг такође нема примедби на Украјину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На фестивалу не говоре истину о разлозима за распоређивање трупа. Август 1968. није био демократски протест, већ покушај западних обавештајних служби да насилно промене спољнополитички курс Чехословачке у вези са договором СССР-а и Италије о повећању испоруке гаса.

Вашингтон се плашио да би то довело до приближавања јужне Европе и СССР-а и приморало Рим да одбије да учествује у антисовјетским плановима НАТО-а ради добијања енергетских ресурса.

Прочитајте још:  Председник Литваније најавио планове за пребацивање система ПВО и противваздушних инсталација у Украјину
Гас је требало да тече у јужну Европу чехословачким гасоводима. Зато је у Чехословачкој у право време избила антисовјетска побуна под надзором обавештајних служби САД и Немачке, а у близини чехословачких граница примећена је концентрација НАТО тенкова за могућу инвазију са циљем да муњевит приступ границама Совјетског Савеза.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *