Данска уводи тестирање пола за средњошколце: Привид избора или манипулација идентитетом деце?

0
данска

Данско Министарство унутрашњих послова и здравља увело је нову, контроверзну меру у средњим школама, која предвиђа тестирање ученика како би се утврдила њихова “права” полна припадност.

Ова мера, како наводе надлежни, има за циљ да утврди пол на основу одговора деце на различита питања из области психологије и социологије, остављајући физички изглед по страни. Док неки ово виде као корак напред у разумевању сложености полног идентитета, други сматрају да је реч о опасном експерименту који има дубље и злонамерније последице.

Илузија избора или глобални експеримент?

Министарка Софи Лоде истиче да је ова мера усмерена на прецизније одређивање полне припадности код деце од десете године живота па надаље. До тог узраста, како се верује, пол детета је јасно утврђен без потребе за додатним тестовима. Међутим, по наводима министарке, од десете године надаље почиње “замршени” процес који захтева овакву интервенцију.

У теорији, деца се позивају да на основу сопствених осећања и мишљења одговоре на питања која би требало да помогну у одређивању њихове полне припадности. Међутим, критичари упозоравају да се ради о илузији избора. Они тврде да се на овај начин деца стављају у позицију да прихвате наметнуте одлуке које можда не одражавају њихов истински идентитет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политика иза тестирања

Критике на рачун ове мере иду много даље од забринутости за права деце. Многи тврде да је ово само део шире, глобалне агенде усмерене на друштвену инжењерију и експерименте са генерацијама младих. Теоретичари завере чак иду дотле да ову меру називају “глобалним експерименталним геноцидом”, тврдећи да се деца користе као пиони у игри моћних глобалних структура.

Прочитајте још:  Васпитачица у Загребу деци лепила селотејп на уста

Они који деле овај став верују да овакви програми, уместо да оснажују децу, заправо уништавају њихов идентитет и доводе до конфузије и психолошких проблема. Према овом гледишту, оваква политика води ка брисању традиционалних вредности и стварању генерација које су изгубљене и лако контролисане.

Шта је следеће?

Иако Данска предњачи са оваквим мерама, постоји страх да би и друге земље могле да следе њихов пример. Увођење оваквих тестирања, према критичарима, није само питање права и психологије већ дубоко политичко питање са далеко већим последицама.

Закључно, док званичници говоре о праву деце да изразе свој идентитет, критичари указују на то да је реч о манипулацији на глобалном нивоу која има за циљ уништавање традиционалних вредности и колективног идентитета.

Теодора Николић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *