ПРОГОН ПРАВОСЛАВЉА: Турци забранили цариградском патријарху да служи литургију у древном манастиру Панагија Сумела!

4

ПРОГОН ПРАВОСЛАВЉА: Турци забранили цариградском патријарху да служи литургију у древном манастиру Панагија Сумела!

Турска влада забранила је цариградском патријарху Вартоломеју да служи Литургију у древном манастиру Панагија Сумела, који се налази на територији ове државе. Упркос негодовању локалних понтијских Грка због ове ситуације, локалне власти су свештенству и вјерницима ограничиле приступ манастиру, а патријарх Вартоломеј, који је требало да началствује на слави манастира, уопште није дошао, објавио је Ортодокс тајмс.
Свепонтијска федерација Грчке је наводно осудила оно што назива „даљом ескалацијом турских провокација“ против вјерских осјећања Грка, посебно оних понтијског порекла, након што није дата дозвола да се одржи божанска литургија у историјском манастиру Панагија. Сумела у Трабзону у Понту, на празник Успења Пресвете Богородице.

–Важна информација је да ове године по први пут неће бити свете литургије, а одсуство васељенског патријарха наглашава озбиљност овог проблема. Нашу сталну забринутост изазива став грчке владе, која продужава да упадљиво ћути, иако дозвољава и олакшава улазак турских посјетилаца који обилазе наша острва као „окупиране територије“ и учествују у провокативним, националистичким и антигрчким активностима, наводи се у саопштењу организације.

Манастир Панагија Сумела вјековима је центар православне духовности за Грке у подручју Понта, сјеверне обале Мале Азије, гдје је у Средњем вијеку постојало Трапезунтско царство као један од последњих изданака Источног ромејског царства, који је опстајао и у доба када је Цариград већ пао под турску власт.

Прочитајте још:  Јахач апокалипсе на риђем коњу или због хуле на БогаТурска ће нестати; пророчанство старца Пајсија
Манастир је по предању у стијени основан у четвртом вијеку и све вријеме постојања Византије био је помаган од стране цариградских императора. Тежак ударац за ову светињу је био егзодус понтијских Грка из Мале Азије у Грчку двадесетих година прошлог вијека, када је и манастир запустио, а његове светиње, од којих је најважнија чудотворна икона Пресвете Богородице Панагија Сумела, пренијете су у Грчку, гдје је основан нови манастир Панагија Сумела у близини града Верије у грчкој области Македонија. Манастир обиљежава Успење Пресвете Богородице као своју славу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “ПРОГОН ПРАВОСЛАВЉА: Турци забранили цариградском патријарху да служи литургију у древном манастиру Панагија Сумела!

  1. И није штета што агент ције “Вратоломеј” неће служити литургију. Кад пишете о некој теми распитајте се ко је ко и шта је шта.

  2. Хм, “прогон православља.”
    Питам се какво православље проповеда онај који тежи да се уздигне до ранга “папе на истоку.”
    На страну неканонски поступци давања аутокефалности секташима на Украјини.
    Све ми се чини да би Турци могли по други пут вратити “фанарске Грке” у православље.
    Наиме по заузимању Цариграда од стране Турака, Грцима је остављен Фанар да би се могли бавити трговином. Тада су фанарски Грци затражили и верску аутономију.
    Турци су размотрили захтев и утврдили да су фанариоти везани унијом са римокатоличким црквом.
    Онда су фанариотима саопштили ” у реду добићете верску аутономију али морате бити истински православни.”
    Показало се да Турци нису желели да им Ватикан мешетари по држави.
    Недавно се десио један инцидент када је “Вратоломије” морао повући свој потпис са декларације о рату у Украјини након мировне конференције у Швајцарској.
    Реаговала је Турска опомињући да по Лозанском мировном споразуму царигдски патријарх нема овлашћења за тако нешто јер је он једино верски поглавар православних Грка који живе у Турској.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *