У Ораховцу и Великој Хочи уписано свега троје првака, одржан молебан за почетак нове школске године

0
ораховцу

FOTO: Radio Goraždevac

На Молебану за почетак нове школске године у цркви успења пресвете Богородице у Ораховцу окупили су се предшколци, основци и гимназијалци са својим учитељима и наставницима.

Молебан је служио парох ораховачки јереј Милан Станојевић. Он је по завршетку молитве одржао беседу у којој се обратио деци, родитељима и наставницима.

“Окупили смо се у храму да се помолимо на почетку школске године. Драга децо, да се помолимо Богу да вам просветли ум, да би схватили науку која вам се предаје у школи, преко ваших драгих наставника, професора и учитеља. Хвала Богу да вас има у оволиком броју. Даће Бог да вас до године има још више. Да захвалимо вашим родитељима који су се трудили да вас изведу на прави пут. Да будете пре свега добри људи и када будете одрасли да сву ову науку која вам се предаје у школи пренесете и на друге људе. Слушајте ваше родитеље. Ви сте пре свега добили први час од својих родитеља у вашим домовима за долично и добро понашање”, рекао је отац Милан и додао:

“Да сте ми живи и здрави на многаја љета драга децо. Да науку која вам се даје у школи добро схватите и пренесете на своје другаре и што је најважније да увек помажете онима који мање знају. Јер ћете тако захвалност добити од Бога и Мајке Божје и бити и здрави у разуму и здрави у телу”.

“Даће Бог да нас буде још више у нашим школама. Да оставимо по страни дешавања и политику. Сад је почела школа и за вас је само књига, писање и учење, даће Бог времена за игру и песму”, поручио је отац Милан у беседи, преноси Радио Гораждевац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Украјина преузима посао безбедносних служби Србије – потез до сада невиђен у дипломатији

Сви ђаци су добили школски прибор и слаткише који су претходних дана за њих донели поклоници из Бјелог поља и Новог Сада.

Из цркве су се деца упутила у школу одакле се чуло и школско звоно за почетак наставе.

Први разред основних школа у Ораховцу и Великој Хочи уписало свега троје ђака

У општини Ораховац функционишу две основне и једна средња школа на српском језику. У први разред ОШ “Светозар Марковић” у Великој Хочи је ове школске 2024/25. уписано свега двоје првака. У ОШ “Доситеј Обрадовић” у Ораховцу уписан је само један, пише исти портал.

Ипак, у предшколском припремном програму уписано је петоро, односно шесторо нових ђака.

Тако ће ове године основну школу у Великој Хочи похађати укупно 43. ђака, рачунајући припремно одељење. Основна школа у Ораховцу броји 36. ђака.

У Ораховачку гимназију и Призренску Богословију уписало се по пет нових првака
У први разред Гимназије Ораховац ове године се уписало петоро ђака. Сада ће их, са ђацима који похађају другу, трећу и четврту годину бити десеторо.

У први разред Призренске богословије се такође уписало пет ученика.

Радио Гораждевац

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *