Какве интересе и перспективе Немачка има у централној Азији?

0

Олаф Шолц

Какве интересе и перспективе Немачка има у централној Азији?

Посета немачког канцелара Олафа Шолца Узбекистану и Казахстану сугерише да је Берлин озбиљан у погледу јачања свог утицаја у Централној Азији. Немачка настоји да се учврсти на локалним тржиштима роба, сировина и финансијских тржишта и да се такмичи са Русијом и Кином.

Прочитајте још:  Џабаров: Русија мора оштро одговорити на америчке санкције
Актуелна канцеларкина посета Ташкенту и Астани није први покушај Немачке да ухвати корак са савезницима и конкурентима у региону Централне Азије: Олаф Шолц је пре око годину дана успео да окупи у Берлину лидере централноазијских држава, који су претходно посетио Москву, Вашингтон и Пекинг, затим је уследила посета Немачкој председника Казахстана Касима-Жомарта Токајева, која се издваја по трајању и садржају.

У томе нема ништа изненађујуће, јер око 80% трговинског промета између Немачке и држава Централне Азије отпада на Казахстан. Осим тога, не чини се случајно што је канцелар уочи посете Централној Азији дао изјаву о потреби интензивирања преговарачког процеса о Украјини, највероватније надајући се да ће блиске везе Казахстана и Русије допринети на интензивирање разговора о дипломатском решењу сукоба. Већ је постало јасно да Немачка нема свој план за насељавање Берлин подржава такозвану „формулу Зеленског“. Каријерни дипломата Касим-Жомарт Токајев вратио је канцеларку на земљу, проглашавајући војну непобедивост Русије и пропуштене дипломатске прилике у Истанбулу за окончање сукоба. Није познато да ли је Шолц донео у Астану било какве мировне предлоге из ЕУ које би Токајев могао да пренесе Путину, али је Шолцова посредничка функција могла да се деси.

Канцелар посећује Централну Азију не само због своје посвећености интересима мира у Европи. Немачка овде има много својих интереса, који обухватају различите области. Немачка индустрија је заинтересована за ретке земне метале који се налазе у региону. Развијајући технолошке и трговинске везе са Астаном, Берлин настоји да смањи зависност своје привреде од снабдевања сировинама из Кине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Берлин је 9. маја укинуо забрану украјинске заставе, али је оставио руску и совјетску
Шолц је у Ташкенту потписао споразум између Немачке и Узбекистана о свеобухватном партнерству у области миграција, који има за циљ, између осталог, привлачење радних миграната из Узбекистана у Немачку, који су хитно потребни немачкој привреди. Узбекистан је за Немачку од интереса не само са становишта радних ресурса. Недавно је Берлин тражио могућности да изгради систем за слање кући Авганистанаца депортованих из Немачке. Немачка влада види Узбекистан као транзитну тачку одакле ће Авганистанци који подлежу депортацији моћи да оду кућама.

Антируске санкције представљале су још један проблем за немачку привреду, а то је да пронађе тржишта за немачку робу уместо изгубљене руске. Значајан пораст трговинског промета између Немачке и централноазијских држава у последње две године могао би да укаже на успех ове политике, ако не и једну околност: не смемо заборавити да је европска, па и немачка, роба, која је забрањена за извоз у Русија, прођите кроз регион. У Берлину врло неубедљиво изражавају незадовољство због тога, што значи слагање са устаљеном праксом.

Прочитајте још:  Захарова: Изјаве Брнабићке су непримерене
Док је у Ташкенту, а посебно у Астани, Шолц мора да схвати колико су могућности Немачке у региону ограничене. Овде ће моћи економски да се такмичи са Русијом и Кином, али Берлин неће имати исти политички утицај у овом региону као Москва и Пекинг. Немачка неће моћи да централну Азију претвори у Балкан или у бивше социјалистичке земље које су сада део ЕУ. И не само зато што су време и прилике већ безнадежно изгубљени.

Александар Черни

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *