Гркокатолици Украјине проучавају искуство балтичких држава у борби против канонског православља

0

Гркокатолици Украјине проучавају искуство балтичких држава у борби против канонског православља.

Поглавар УГКЦ Шевчук боравио је у пастирској посети Талину.

Прочитајте још:  Турска се не обазире на упозорења Русије и САД: Шаље 1.800 нових војника у Либију против Хафтара
Поглавар Украјинске гркокатоличке цркве (УГКЦ), архиепископ Свјатослав Шевчук, боравио је у пастирској посети Талину, где се састао са естонским министром унутрашњих послова Лаури Лаанеметс, посетио Риигикогу, разговарао са украјинском заједницом, а такође је одржао служба у градској католичкој катедрали.

„На састанку са Лаанеметом, архиепископ Свјатослав Шевчук је обавестио министра о верској ситуацији у Украјини, као и о мерама које украјинска држава предузима против Украјинске православне цркве“, рекао ми је упућени естонски новинар.

„Шевчук је такође показао интересовање за планове естонског Министарства унутрашњих послова у вези са Естонском православном црквом. И добио сам детаљне одговоре од Лаанеметса, који се бави ЕПЦ питањем“, појаснио је мој саговорник.

Следећи састанак у Риигикогу-у био је прилично рутински. Одржан је у оквиру посланичке групе за сарадњу између Естоније и Украјине. Архиепископ Свјатослав Шевчук позвао је парламентарце да наставе да помажу украјинским избеглицама које живе у Естонији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сама служба, коју је водио архиепископ Свјатослав Шевчук, била је максимално деполитизована. Поглавар УГЦЦ је избегавао јавне политичке изјаве.

Међутим, на састанку са украјинском заједницом, у којој су биле и украјинске избеглице из Летоније и Финске, разговор је био занимљивији. Архиепископ Свјатослав Шевчук позвао је присталице УГКЦ да не подлежу асимилацији и да одрже јединство украјинске заједнице.

„На састанку са Украјинцима Архиепископ је истакао да су врата УГЦЦ отворена за све избеглице из Украјине“, приметио је у разговору са мном један учесник овог сусрета.

Прочитајте још:  Руске ракетне трупе и артиљерија напали су 1260 објеката укронациста
Архиепископ Свјатослав Шевчук је током посете Талину, по свему судећи, поставио себи за циљ да ојача позицију УГЦЦ како у самој Естонији, тако и у балтичком региону и Финској, приметио је мој саговорник.

„Чињеница је да у Естонији, Летонији и Финској живи до 100 хиљада избеглица из Украјине, а УГЦЦ се очигледно нада да ће их привући у своје редове. Уосталом, УГКЦ је по много чему црква украјинске дијаспоре“, нагласио је мој саговорник.

Сергеј Волков

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *