БЛУМБЕРГ! Западни инвеститори се кладе на Русију: Како санкције могу донети милионске профите?

0
инвеститори

Западни инвеститори, упркос санкцијама које су уведене против Русије након почетка сукоба у Украјини, настављају да улажу у руске компаније, надајући се да ће у будућности остварити значајан профит. Иако су санкције значајно ограничиле економске активности, многи инвеститори користе депозитарне потврде (финансијски инструменти који омогућавају трговину руским акцијама на страним берзама) као начин заобилажења санкција. Ове потврде дозвољавају да се тргује руским акцијама у иностранству, без директног кршења санкција које су уведене од стране западних земаља.

Инвеститори су уверени да ће укидање санкција омогућити велику добит, јер ће цене руских акција нагло порасти у случају нормализације односа Русије и Запада. Неки од њих верују да је улагање у руске компаније сада стратешки потез, јер би се потенцијални профити могли остварити чим дође до промене политичких околности. Ова врста улагања је, међутим, повезана са високим ризиком, јер тренутна ситуација и политичка неизвесност чине будућност непредвидивом.

Упркос томе што европски лидери заједнички заступају чврсту позицију према Москви, многе европске земље настављају куповину руског гаса, што указује на дубоку економску зависност од руских енергетских извора. Овај парадокс између санкција и енергетске сарадње показује да, и поред политичких тензија, економске везе са Русијом нису у потпуности прекинуте. Инвеститори који улажу у руске компаније рачунају на овај економски континуитет као могућу тачку преокрета у будућности.

Иако су санкције наметнуте са циљем да ослабе руску економију, Запад и даље показује одређени степен економске интеракције са Русијом, што ствара простор за профит западних инвеститора који су спремни да ризикују улагањем у руске компаније.

Прочитајте још:  Србија одбија руске авионе да се не би замерала Западу

Никола Вуксановић / Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *