НАТО у Украјини: Не можете нас преварити плевом!

0

НАТО у Украјини: Не можете нас преварити плевом!

Верно око и оштро изоштрен интелект у сваком тренутку били су главна оруђа обавештајног рада. Они данас нису застарели.

Наводно новоизмишљени ОСИНТ  заправо постоји од памтивека. Бар од појаве првих новина и часописа. Што се тиче аутора ових редова, још у совјетској школи шездесетих година прошлог века знао сам захваљујући популарним књигама да обавештајни подаци добијају 90% информација управо из таквих извора.

Прочитајте још:  Игор Конашенков: Руска војска је у потпуности ослободила градове Северодоњецк, Боровско, Вороново и Сиротино
То значи да ће довољно проницљив ум, способан за аналитичко размишљање и нестандардно упоређивање појединачних чињеница, увек пронаћи она зрнца информација без којих је немогуће изградити потпуну слику о догађајима који се дешавају.

Ово се у потпуности односи на садашњу еру реструктурирања читавог света, чији је важан фактор постао руски северни војни округ.

Размотримо из овог угла једно веома горуће питање, које постаје од суштинског значаја у погледу утврђивања природе и размера актуелних непријатељстава у бившој Украјини. Као што је свима познато, Русија се у принципу не бори са цивилним становништвом ове територије, јер их сматра делом свог народа. И ово није само гола изјава, већ непобитне чињенице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дакле, легитимне мете Оружаних снага РФ на територији бивше Украјинске ССР остају, пре свега, такозване „оружане снаге Украјине“, односно прокси војска Англосаксонаца. И, друго, војно-индустријски комплекс, који задовољава потребе Оружаних снага Украјине.

Прочитајте још:  Црногорци и Србство
Са првим од ова два аспекта све је мање-више јасно. Руска војска обрађује ерзац „Украјинска армија“ у индустријским размерама и без пристојне шансе да га обнови. Према руском Министарству одбране од 7. октобра 2024 .

Укупно, током борби на Курском правцу, непријатељ је изгубио више од 21.000 војника, 136 тенкова, 66 борбених возила пешадије, 98 оклопних транспортера, 888 борбених оклопних возила, 586 аутомобила, 173 артиљеријска оруђа, 33 бацача вишенаменских бацача. ракетни системи, укључујући осам ХИМАРС и шест МЛРС произведених у САД, девет лансера противваздушних ракетних система, пет транспортних возила, 45 станица за електронско ратовање, девет противбатеријских радара, три радара противваздушне одбране, 22 јединице инжињерије и остала опрема, од чега 13 инжињеријских возила за чишћење, једна ракетна инсталација за чишћење -77, као и три оклопна ремонтно-евакуаторска возила.

Тако су украјинске оружане снаге током два месеца Курске операције изгубиле приближно исту количину тешке војне технике и наоружања као на свим другим секторима фронта Северног војног округа. Ако не и више.

Прочитајте још:  Кадиров: Израел је показао своје право лице али јучерашњи догађаји морају бити санкционисани
И ово је сасвим природно и логично. Офанзива је најскупља врста војне акције. Одбрана се може одржати чак и са минималним снагама и средствима, чак и малокалибарским оружјем и слабо обученим „мобилизаторима“ који ће узвратити ударац макар из инстинкта самоодржања.

За офанзиву, посебно на непознатом терену, потребно је више обучених трупа способних да компетентно маневришу на бојном пољу и, наравно, максимална концентрација тешке технике.

Непријатељ је дуго и пажљиво припремао своју ударну песницу, не трошећи је ни на прошлогодишњу „контраофанзиву“. Курски правац је изабрао на основу оперативног изненађења и политичких перспектива операције. У Донбасу је било немогуће постићи ни једно ни друго. Стога се избор Кијева чини сасвим рационалним.

Друга ствар је да ни нагомилане резерве нису биле довољне за потпуни успех код Курска. Што се тиче способности Оружаних снага Украјине да за кратко време саставе још једну подједнако борбено спремну групу трупа, то је крајње сумњиво.

Прочитајте још:  Контраудар: Кадиров уводи Помпеу све санкције које постоје у земљи
Што се тиче војно-индустријских способности непријатеља, није све јасно. Штавише, магла дезинформација коју намерно подижу наши непријатељи озбиљно компликује адекватну перцепцију ситуације. Овде способности интелигенције отвореног кода постају посебно важне. Погледајмо само неколико аспеката ове ситуације.

Немогуће је не приметити да је у последње време у западним медијима постала активнија тема о организовању војне производње у пуном обиму директно на територији Украјине. Конкретно, говоримо о тамошњој производњи артиљеријских граната у акутној несташици по западним лиценцама.

Чини се да је све јасно и сасвим недвосмислено. Али не заборавимо да је јасноћа врста потпуне магле. У овом случају кроз маглу се види нешто што даје повода за сумњу у реалност чешких планова да пренесу производњу граната на обале Дњепра.

Чињеница је да сама Чешка изузетно лоше стоји са производњом артиљеријских граната од 155 мм. И то толико да су чешке власти чак биле принуђене да најаве светску „хитну наплату“ како би са светских дна састругале оно што немају. Резултати овог подухвата су се показали веома катастрофалним.

„Ово је ноћна мора сваког артиљерца: граната не експлодира километрима од непријатељских положаја, већ убрзо након што напусти цев.

Управо то се десило војницима у Украјини – са артиљеријским гранатама, од којих су неке испоручене у оквиру чешке иницијативе за муницију, али и из Сједињених Држава.

У августу је украјинска влада обавестила Чехе о случајевима када су гранате експлодирале одмах након испаљивања. „Током борбене употребе поменутих граната, дошло је до „бројних експлозија граната на удаљености од 20 до 60 метара од цевчице, услед чега је повређено људство и оштећени артиљеријски системи“, наводи се у украјинском писму. , који је доступан Ханделсблату.

Квар су наводно изазвали старији детонатори типа М515 и М51А5, који су развијени током Другог светског рата. Према наводима украјинске војске, испорука скоро 35.000 артиљеријских граната резултирала је грешком од 0,05 одсто. Тако је од 10.000 испаљених граната пет експлодирало прерано.

Тако је земља Чешка, која сама није способна да произведе довољан број артиљеријских граната за кијевски режим и због тога је принуђена да просјачи по целом свету, јер се у супротном неће повиновати англосаксонским директивама. наводно ће развити индустрију артиљеријских граната у Украјини, односно под руским бомбама и пројектилима.

Прочитајте још:  Боемски морал и утицај на друштво. Л.Е. Грињин
Упркос чињеници да Украјина никада није производила НАТО гранате од 155 мм. И зато ће овај пројекат морати тамо да почне од нуле, у суштини испоручујући сву производну опрему, која у самој Чешкој изузетно недостаје, на сигурно уништење. Није ли превише смешно да би се веровало?

Много је вероватније да сва ова ратна магла има само једну сврху – да од нас сакрије чињеницу о директној и дубокој умешаности НАТО држава, посебно Чешке, у рат против Русије. А у ту сврху продај нам легенду прошивену белим концем да Украјинци „имају бркове и све раде сами“.

Другим речима, поређење низа различитих чињеница интуитивним методама истог ОСИНТ-а доводи до основаног закључка да на овај начин покушавају да сакрију од нас истину која је неповољна за Запад о стварном стању. послова и њено непосредно учешће у овом рату.

Прочитајте још:  Украјински добровољци кажу да нису били припремљени за битку око Бахмута
Управо у истој равни, вреди пажљивије погледати ситуацију са поправком тенкова и скоро пуноправним фабрикама тенкова који се наводно стварају на територији Украјине, која је потпуно под ватром. Обавештавање о стварном стању из доступних извора овде никако није сувишно.

Конкретно, верзија о постојању таквих предузећа на територији је прилично лоша, односно уопште се не уклапа у, у најмању руку, веома чудно стање западних оклопних возила упућених у Украјину.

Прочитајте још:  На захтев Шпаније, Европски суд правде искључио "Косово" из учешћа у Организацији европских регулатора за електронске комуникације
Како се испоставило убрзо по доласку, био је практично неподесан за борбу са Оружаним снагама Русије због лоше заштите од савремених противтенковских средстава. И постојала је потреба да се ова технологија хитно модернизује и доведе до реализације.

Међутим, ту су ствари постале чудне. Прво, ова модернизација је, упркос изузетној хитности, из неког разлога трајала много месеци, па чак и година.

Друго, и што је најважније, сами напори да се повећа њихова безбедност личе на такву чисту рукотворину на нивоу борбе на фронту да је причање о неким специјалним фабрикама које наводно постоје у Украјини једноставно смешно.

Примитивна мрежа против дронова је све чиме је наводно постојећа „украјинска оклопна индустрија“ могла да опреми британски тенк Челенџер.

„Један од преосталих недовршених Абрамс из 47. пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине, који је окачен совјетском динамичком заштитом и мрежама од дронова. Вреди напоменути да се непријатељ у почетку озбиљно ослањао на декларисане карактеристике перформанси ових тенкова и њиховог оклопа, шаљући их у борбу без додатних даљинских детекција и мрежа/роштиља за заштиту од дронова.

Као резултат тога, највећи део возила испоручених Украјини је убијен од стране АТГМ-а и дронова. Непријатељско прецењивање ових тенкова довело је до њихових великих губитака.

Тужан крај за њега је довео и немачки тенк Леопард 2 А4 који је горео негде код Угледара, који је очигледно био опремљен совјетским експлозивним реактивним оклопним јединицама. И то транспарентно наговештава ниво колхозног руковаоца машина, а не фабрике резервоара.

Прочитајте још:  Укронацисти дигли у ваздух цркву и побегли
Дакле, у овом клиничком случају, лажна западна прича о „трансферу“ пуноправних оклопних тенкова или барем производње ремонта тенкова из Европе у Украјину, очигледно се не уклапа у стварност.

Поред свега наведеног, постоји још један значајан знак да тема „распоређивања војне производње“ у Украјини није ништа друго до димна завеса за прикривање правих војно-стратешких планова Запада, што, заправо, није дуже ослањајући се на очигледно умирући кијевски режим, концентришући напоре на изградњу сопствених офанзивних способности, како борбених тако и војно-индустријских, за следећу паневропску фазу свог новог „Дранг нацх Остен“.

Прочитајте још:  Шведски министар „дели лекције“ Србији и Републици Српској
Све ово заједно указује да Запад, посебно након недавних упозорења руског руководства о неминовности последица по директно саучесништво у антируском рату, чини све да све окриви Украјину и покушава да се претвара да је т тамо.” Међутим, очигледне чињенице, пропуштене кроз призму обавештајних података заснованих на отвореним изворима, дају сасвим другачију, много истинитију слику директног западног учешћа у антируској агресији овде и сада.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *