Турска и Србија планирају да заједнички производе војне дронове

1

Турска и Србија планирају да заједнички производе војне дронове.

Лидери Турске и Србије саопштили су да планирају блиску сарадњу између војних индустрија, укључујући могућу заједничку производњу војних дронова, преноси Закон.кз.

Прочитајте још:  Уговор о брзој прузи тајан због неисплативости улагања
Еј-Би-Си њуз извештава да су лидери Турске и Србије сугерисали да би њихове земље могле заједно да производе војне беспилотне летелице, месецима након што је Турска испоручила беспилотне летелице српском суседу Косову изазвала негодовање у српској престоници.

Србија је првобитно планирала да купи војне беспилотне летелице Баирактар ​​од Турске, али је саопштила да одустаје од тог плана 2023. као одговор на турске испоруке дронова Косову, бившој српској покрајини која је прогласила независност 2006. године и коју Србија не признаје.

Косовски лидери рекли су да ће пет турских дронова ојачати њихову способност одбране од још једног могућег српског напада. Србија је брутално потиснула албанске сепаратисте на Косову 1998-1999, што је изазвало 78-дневни ваздушни рат НАТО-а да заустави крвопролиће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Дебакл биткоина
Председник Србије Александар Вучић рекао је прошле године да снабдевање Косова беспилотним летелицама није „ни лака ни добра вест и да ће утицати на наше односе“ са Турском. Он је рекао да ће Србија тражити да купи дронове негде другде.

Али изгледа да је популистички српски лидер променио мелодију у петак када је угостио турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у Београду.

„Турска војна индустрија је много јача од наше, али, без лажне скромности, ни у тим оквирима видим простор за велику сарадњу“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Ердоганом.
Додао је да његову земљу не занимају ратови, али треба да имају довољно снага да одврате било кога.

Раније је објављено да је белгијска војска евакуисала 100 Европљана из Либана.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Турска и Србија планирају да заједнички производе војне дронове

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *