Нови финансијски свет на помолу: БРИКС као савременија и богатија алтернатива ММФ-а

1
брикс

Русија, која тренутно председава организацијом БРИКС, упутила је позив својим партнерима у овој групи да размисле о стварању алтернативних финансијских институција, попут Међународног монетарног фонда (ММФ). Овај предлог долази у светлу растућих политичких притисака које западне земље врше кроз глобалне финансијске механизме. Самит БРИКС-а, који ће бити одржан касније овог месеца у Казању, могао би донети важне одлуке на ову тему.

Пре самита, највиши финансијски званичници и шефови централних банака земаља БРИКС састаће се у Москви. Руски министар финансија Антон Силуанов, домаћин овог скупа, истакао је да је глобални финансијски систем у великој мери под контролом западних земаља и да је време да БРИКС, који представља значајних 37 процената светске економије, размотри могућности за стварање сопствених финансијских инструмената. Силуанов је напоменуо да би формирање алтернативе ММФ-у омогућило земљама БРИКС-а да буду независније у доношењу одлука и мање подложне политичким притисцима са Запада.

Ова иницијатива је део намере Русије да оснажи економску сарадњу унутар БРИКС-а и створи финансијске механизме који не зависе од западних институција. У периоду све већих економских санкција и ограничења, Русија жели да земље у развоју имају већу контролу над својим финансијским политикама и да избегну наметање одређених економских услова које често прате кредити ММФ-а.

БРИКС, који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република, представља један од највећих економских блокова у свету, са великом тежином у глобалној економији. Ова групација све више тражи начине за независност од западних финансијских институција и јачање своје улоге на међународној сцени.Самим тим, идеја о стварању алтернативних институција које би понудиле кредите и финансијску помоћ земљама у развоју могла би значајно променити глобалну финансијску архитектуру.

Прочитајте још:  Министарство одбране Руске Федерације: Руске снаге погодиле места размештаја маринаца и специјалних снага Оружаних снага Украјине

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нови финансијски свет на помолу: БРИКС као савременија и богатија алтернатива ММФ-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *