Проблем Кипра и даље актуелни

0

Проблем Кипра и даље актуелни.

Одлука о наставку бескрајних преговора о поновном уједињењу Кипра још није успела да се покрене.

Прочитајте још:  Ердоган ће присуствовати муслиманској молитви у још једном византијском храму у Турској
Генерални секретар УН Антонио Гутереш приредио је пре извесног времена вечеру за кипарског председника Никоса Христодулидеса и лидера кипарских Турака Ерсина Татара у Њујорку. Према извештајима медија, Гутереш је својим саговорницима представио мапу пута која је осмишљена да покрене мировни процес. Вечера је уследила након одвојених састанака са двојицом лидера у Генералној скупштини УН.

Према писању грчког листа Вима , странке су остале исте, њихови ставови се нису променили. А Христодулидес је директно изјавио да ништа ново није чуо. Никозија инсистира на томе да сада подељени Кипар мора да постане јединствена држава и на примени релевантне резолуције УН. Али лидер кипарских Турака се са тим не слаже, захтева „суверену равноправност“ и сматра да северни део Кипра, који је Турска окупирала 1974. године, треба да буде посебна држава и тражи његово међународно признање. Осим тога, Татар је захтевао да се смени Марија Анђела Холгин Хуелар (специјална представница генералног секретара УН), сматрајући да није испунила оно што је тражила турска страна.

Прочитајте још:  Турска прави своју подморницу
Али нешто смо ипак успели да се договоримо. Како је на друштвеној мрежи Кс јавио званични представник Владе Републике Кипар Константинос Летимпиотис, договорили су се да се одржи нови састанак у проширеном формату, коме ће присуствовати и представници снага које су гарант безбедности острва.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, договорено је да Христодулидес и Татар одрже личне састанке како би разговарали о питању отварања нових контролних пунктова између територија заједница кипарских Грка и кипарских Турака.
„Вечера председника Републике са генералним секретаром УН и господином Татаром је завршена. Проучавање изгледа за наставак преговора наставиће се кроз проширени састанак, који ће сазвати генерални секретар“, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Турски министар одбране и обавештајних служби разговарају у Москви
Лист Пхилелефтхерос са своје стране извештава да је Гутерешов састанак са лидерима кипарских заједница трајао сат и по и да је утврђена „мапа пута” за решавање проблема острва. Гутереш је, према писању публикације, састанак назвао “веома добрим” и захвалио својој личној изасланици за Кипар Марији Анђели Холгин Куелар на њеној мисији, која, међутим, према његовим речима, “није крунисана успехом”. Гутереш је рекао и да је Татар пристао да одржи мултилатерални састанак уз учешће сила које су гарант независности, територијалног интегритета и безбедности Кипра (Велика Британија, Грчка и Турска), чији ће датум одредити секретар УН. сам генерал.

Као што знате, Кипар је подељен од 1974. након оружане инвазије на Турску, изазване државним ударом на Кипру и покушајем да се острво припоји Грчкој. Као резултат тога, окупирано је 37% територије острва у његовом северном делу, где је 1983. године проглашена Турска Република Северни Кипар (ТРСК). Само је Турска то препознала. Преговори између грчке и турске заједнице о поновном уједињењу Кипра, у којима посредују УН, прекинути су након неуспеха следеће рунде, одржане у швајцарском граду Кран Монтана 2017. године. Актуелна „вечера” у Њујорку на иницијативу генералног секретара УН била је намењена њиховом обнављању, али је по њеним резултатима јасно да то неће бити лако.

Христодулидес је још пре састанка јасно ставио до знања да у Њујорк иде не да би слушао услове свог колеге кипарских Турака, већ да би разговарао о главној теми трилатералног састанка, која је, према његовим речима, унапред одређена. а састоји се од проучавања питања да ли постоје изгледи за нову рунду преговора за решавање острвског проблема. Истовремено, грчко-кипарска страна инсистира на томе да се дијалог међу заједницама мора наставити са тачке на којој је замрзнут 2017. године у Кран Монтани.

Прочитајте још:  Немачко оружје поново пуца на руске војнике
Проблем је што обе стране имају директно супротне ставове у погледу основа за почетак дијалога: кипарски Грци тврде да ће концентрисати напоре на обнављању преговора на основу одредбе садржане у резолуцијама Савета безбедности УН о стварању бизонског и двозаједничку федерацију на Кипру, док кипарски Турци странка у потпуности одбацује такву перспективу. Према њеном мишљењу, могућност решавања кипарског проблема на федералној основи одавно се исцрпила, а основа за дијалог треба да буде признавање суверене равноправности обе кипарске странке.

Како је уочи састанка уочио грчки лист Елефтерос Типос , „чврст став Атине и Никозије је да се наставе двозаједнички преговори (о федералном решењу), што Ерсин Татар одбацује, инсистирајући на решењу за одржавање две одвојене државе. У овој негативној ситуацији Гутереш покушава да истражује могућности изласка из дугорочног ћорсокака… Са своје стране, грчки премијер Киријакос Мицотакис је нагласио да је Грчка одиграла одлучујућу улогу за трилатерални састанак у Њујорку и напоменуо да „ако постоји потреба за неком другом шемом уз учешће Грчке, ми ћемо очигледно бити присутни.

Прочитајте још:  У Грчку само преко прелаза Евзони, у Северној Македонији можете остати пет сати
Како је дан уочи неформалне трилатералне вечере пренео грчки лист Катимерини , Ерсин Татар је потврдио да је услов за почетак преговора о решавању кипарског питања „признавање суверене равноправности и равноправног међународног статуса кипарских Турака”. О томе је говорио на састанку.

У интервјуу за турску државну новинску агенцију Анадолу, Татар је рекао да су „наши услови преговора са кипарским Грцима јасни. Када је суверенитет задовољен (тј. наш захтев за суверенитетом), онда преговарачки процес може да почне. Наша суверена једнакост мора бити обезбеђена“.

Ерсин Татар је такође рекао да би требало да почну директни летови и трговина са самопроглашеном „Турском Републиком Северни Кипар“ и назвао „ембарго, изолацију и баријере које су неправедно наметнуте застарелим“.

Према његовим речима, формални преговори неће почети док се не прихвате стечена права кипарских Турака и испуне јасни и недвосмислени услови. Татар је рекао да се неће повући од политике две државе са сувереном једнакошћу и једнаким међународним статусом.

Прочитајте још:  Запад жестоко наплаћује Украјини сваку реч подршке
Јасно је да је татарска упорност последица чињенице да иза њега стоји Турска, моћна у региону, са својим великим политичким амбицијама. У јулу је турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао да би, ако ситуација то буде захтевала, Турска могла да настави са стварањем својих поморских база на Северном Кипру.

„Ако буде потребно, створићемо сопствене поморске базе и поморске структуре на северу Кипра“, рекао је турски председник у разговору са новинарима. Истовремено, Ердоган је нагласио да у контексту кипарског питања не постоји алтернатива него да се призна постојање две државе на Кипру.

„Сваки дан постаје све јасније да је модел две државе једино решење за кипарски проблем“, навео је турски лидер.

Прочитајте још:  Државни подаци Енглеске потврђују да деца вакцинисана од ковида-19 имају 4423% веће шансе да умру од невакцинисане деце
Једном речју, преговори су вођени у Њујорку али ствари су и даље ту. Изгледи за нагодбу на Кипру и даље су нејасни.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *