Француски ланац супермаркета “Carrefour” стиже у Србију: Још један ударац за домаће произвођаче

0
Carrefour

Српско тржиште ће ускоро дочекати још једног великог међународног играча – француски ланац супермаркета “Carrefour”. Према најавама, овај гигант у малопродаји планира да направи значајну експанзију на Балкану, а након отварања првих продавница у Бугарској, следећа станица је Србија.

Овај потез, који ће додатно интензивирати конкуренцију у малопродајном сектору Србије, не доноси само позитивне аспекте за потрошаче. Наиме, долазак страног ланца може имати значајне последице по домаће произвођаче и мале трговинске радње. Србија је већ дом бројним страним трговинским ланцима – имамо Хрвате, Словенце, Немце, а сада нам стижу и Французи. Међутим, оно што недостаје у овој равни су домаћи, српски трговински ланци, који би могли да подрже домаћу производњу и локалне произвођаче.

Губитак простора за домаће брендове

Долазак “Carrefour”-а у Србију, као и ширење других међународних трговинских мрежа, врши притисак на домаће брендове, који све теже налазе своје место на полицама великих ланаца. Велики страни ланци често фаворизују увозну робу или производе који већ имају јаке везе са њиховим глобалним добављачима, чиме се додатно смањује простор за српске производе.

Српски произвођачи, већ оптерећени високим трошковима производње, суочавају се са изазовима у испуњавању захтева великих међународних ланаца, који често укључују ниске откупне цене, строге услове и велике количине. Овакви услови могу бити неповољни за мање локалне произвођаче, који немају капацитет да испуне захтеве трговинских гиганата попут “Carrefour”-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нестанак домаћих трговина

Још један важан аспект овог проблема је гашење малих, независних трговина које не могу да издрже конкуренцију са великим ланцима. Велики страни играчи доносе са собом ниске цене и велике промоције, што је примамљиво за потрошаче. Међутим, мали трговци који се ослањају на локалну куповну моћ и локалне производе све теже одржавају своје пословање.

Прочитајте још:  БЕСРАМНО: Град Ваљево организовао концерт Здравка Чолића на српском стратишту!

Никола Вуксановић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *