Гајић: ЕУ не би примила Србију ни када би признала „Косово“ и увела санкције Русији

1
србија, гајић

Влада Гајић

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да Србија не би ушла у ЕУ ни када би признала самопроглашено Косово и увела санкције Русији, јер ЕУ не планира ширење на Западни Балкан.

„Од тренутка када је ЕУ Србији као званичан услов за чланство поставила признавање ’Косова’ требало је да им се захвалимо и да више не тежимо чланству него да са ЕУ изградимо односе у међусобном интересу који не подразумевају улазак Србије у унију“, рекао је Гајић телевизији Курир.

„Наспрам слаткоречивих прича о путу Србије у ЕУ стоје чињенице и изјава председника Француске Емануела Макрона да је Хрватска последња држава која је ушла у ЕУ под садашњим условима и да проширења неће бити док се унија не реформише и не промени начин доношења одлука. Сада се одлуке доносе консензусом, што значи да је могуће уложити вето и они неће да приме нове чланице које би добиле право вета“, додао је Гајић.

Гајић је истакао да Србија не сме да „замени Косово и Метохију за донације ЕУ“, за које је рекао да су империјални трошак, док је империјална рента оно што Запад убира из Србије која више нема своје банке, изворишта воде, трговинске ланце и готово потпуно је у колонијалном положају.

„Разлика између снижене цене по којој Србија купује гас од Русије и тржишне цене по којој Русија продаје гас неким другим државама је много већа од свих донација ЕУ, а Кина је сада највећи инвеститор у Србији“, рекао је Гајић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гајић је подсетио да су Русија и Кина чланице БРИКС-а, који подржава виталне интересе Србије за разлику од ЕУ која их угрожава.

Прочитајте још:  Објављене очекиване цене за 10 пољопривредних производа

„Србија мора да одржава изванредне односе са БРИКС-ом, који је по БДП-у претекао Г7. Диже се нова гвоздена завеса и важно је да Србија не остане на периферији на којој никада неће ући у ЕУ“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је ЕУ важно само да се Србија сагласи да је „Косово“ независна држава и да се у Србији копа литијум да би се у ЕУ возили у електричним аутомобилима.

„Мислим да рудник литијума код Лознице неће бити отворен јер неће проћи студија о утицају на животну средину. О тој студији одлучиваће комисија Владе Србије састављена од стручњака и довољно је да један члан комисије буде против да студија не би прошла, јер комисија одлучује консензусом“, рекао је Гајић.

„Помињу се европски еколошки стандарди, а ти стандарди подразумевају да се литијум не копа. Рудници литијума попут оног планираног у Србији постоје само у пустињама Чилеа, Кине, САД и Аустралије. Литијум се не копа нигде где живе људи. Ниједна држава се није обогатила од рударства, погледајте како изгледају афричке државе у којима се највише рудари“, додао је Гајић.

Гајић је навео да је копање литијума у Србији потреба највеће индустрије у Европи – немачке аутомобилске индустрије, и додао да је „партнерство Србије и Немачке бајка“.

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Гајић: ЕУ не би примила Србију ни када би признала „Косово“ и увела санкције Русији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *