САД НАОРУЖАВА ТАЈВАН ДО ЗУБА: 2 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА ЗА ОДБРАНУ ОД КИНЕ!

0
кине, тајван

Сједињене Америчке Државе одобриле су пакет војне помоћи за Тајван у износу од 2 милијарде долара, што се тумачи као директан одговор на све агресивније потезе Кине према овом острву. Тајван ће захваљујући овој помоћи добити кључну војну подршку, укључујући ракетне системе, системе радара и напредну опрему за електронско ратовање. Америчка влада наводи да је ова подршка неопходна како би се ојачала одбрана Тајвана, који је под сталним притиском Пекинга.

Прва транша помоћи, у вредности од 1,16 милијарди долара, намењена је за набавку савремених ракетних система. Овај арсенал ће, према проценама, значајно повећати одбрамбене капацитете Тајвана и омогућити му ефикасније одбијање потенцијалних напада. Остатак средстава, 828 милиона долара, биће усмерен у системе радара и против-електронске заштите, који ће острву обезбедити додатни ниво сигурности од савремених електронских претњи.

Одлука Вашингтона већ је изазвала оштре реакције из Пекинга, који ово види као кршење суверенитета и подстицај Тајвану на даљу сепаратистичку политику. Кина, која сматра Тајван својом територијом, већ је упозорила да ће на сваки облик спољне подршке Тајвану реаговати појачаним војним активностима у околини острва.

У тренутку када је Индо-Пацифички регион све нестабилнији, америчка подршка Тајвану постала је снажна порука Пекингу, али и упозорење на ширење утицаја Кине у Азији. САД тако настављају да продубљују стратешки однос са Тајваном, док Кина поручује да је спремна да реагује на све нове војне изазове у свом суседству.

Милутин Недељковић / Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *