Историјски тренутак у односима две братске земље: Српска делегација у Белорусији положила камен темељац за изградњу реплике Пећке патријаршије

1
белорусије

Реплика Пећке патријаршије која се гради у Белорусији

Данас, на празник Свете Петке, у Минску је одржан историјски догађај који симболизује дубоку везу између  две православне земље, Србије и Белорусије. Српска делегација, састављена од посланика различитих политичких опција и групе српских привредника,  уз подршку Фондације Карић која је организовала и спонзорисала ово путовање, заједно са белоруским званичницима положила камен темељац за изградњу реплике Пећке патријаршије. Овај свечани тренутак су својим присуством подржали и Игуманија Манастира Пећке патријаршије и Владике целе Белорусије Вењамина.

Изградња реплике Пећке патријаршије у Белорусији сматра се снажним симболом нераскидивих веза две православне земље које су остале у блиским односима упркос притисцима и санкцијама које је Србији наметнуо Запад.

На свом Инстаграм профилу, посланица Здраве Србије, др Лидија Шарац, која је такође била део делегације, написала је: “Данас сам, заједно са делегацијом из Србије и уз подршку Фондације Карић, присуствовала историјском тренутку – полагању камена темељца за изградњу реплике Пећке патријаршије у Минску, у Белорусији. Посебно ми је драго што се овај значајан догађај одиграо на један од највећих празника које православни Срби поштују, Свету Петку. Ова реплика, која ће бити подигнута у братској Белорусији, подсећа нас на нашу нераскидиву везу, која је посебно дошла до изражаја током тешких тренутака, као што је било бомбардовање Србије. У тим данима једини председник који је слетео на београдски аеродром био је Александар Лукашенко, показујући нам подршку коју Србија и даље памти и цени.”

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Др Лидија Шарац (@drlidijasarac)

Овај пројекат подсећа на 1999. годину када је Белорусија, као једина земља у свету, пружила Србији отворену подршку током бомбардовања, а председник Лукашенко био једини светски лидер који је тада посетио Београд, што је Србији остало у трајном сећању.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Бела кућа жели да помогне Украјини, али републиканци то спречавају

Овај догађај још једном потврђује дубоку повезаност Србије и Белорусије, која је нарочито дошла до изражаја током тешких тренутака у историји. Године 1999, током бомбардовања Србије, Белорусија је била једина земља која је отворено пружила подршку, а председник Александар Лукашенко био је једини светски лидер који је лично посетио Србију у тим тешким данима.

У оквиру посете, организовани су и сусрети са председником белоруског парламента и тамошњим посланицима, као и разговори између привредника из Србије и Белорусије. Ови састанци имају за циљ јачање економске сарадње и повезивање предузетника двеју земаља.

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Историјски тренутак у односима две братске земље: Српска делегација у Белорусији положила камен темељац за изградњу реплике Пећке патријаршије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *