Москва упозорила балтичке земље: Не угледајте се на Украјину, не затварајте православне цркве

0
православне

(фото:глобалопрекс.цом)

Москва захтева да власти балтичких земља, прекину са претњама да ће затворити помесне православне цркве због “најмањег помена” веза са Руском православном црквом, изјавио је специјални изасланик руског Министарства спољних послова Генадиј Аскалдович, пише РТ.

“Власти отворено траже да локалне православне аутокефалне цркве престану са сваким помињањем веза са РПЦ, у супротном прете казненим мерама, укључујући затварање и укидање ових цркава. Оштро се противимо таквој политици и тражимо прекид безакоња и мешања у њихове црквене послове”, рекао је дипломата.

Према његовим речима, забрана канонске Украјинске православне цркве у Украјини је дала ветар у леђа интензивирању напада на  аутокефалне цркве у балтичким државама.

Притисак на ове цркве се врши да би се угодило Цариградској патријаршији која би да их узме под своју контролу, оценио је Аскалдович.

У априлу је естонски министар унутрашњих послова Лаури Ланеметс рекао да би власти у земљи могле да затворе православне цркве које одбијају да напусте Руску православну цркву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *