A bowl of cooked quinoa and amaranth. Contains red, white and black quinoa.

Nervozna creva, poznata i kao sindrom iritabilnog kolona (IBS), često mogu izazvati nelagodnosti i neugodnosti. 

 

Srećom, ishrana igra ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i podržavanju zdravlja creva. 

 

U ovom članku istražujemo sedam najboljih namirnica koje mogu pomoći smirivanju nervoznih creva i poboljšanju opšteg digestivnog zdravlja.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Jogurt i hrane bogate probioticima

Hrana bogata probioticima igra ključnu ulogu u poboljšanju digestivnog zdravlja, posebno za osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva. 

 

Probiotici su korisne bakterije koje se nalaze u crevima i imaju pozitivan uticaj na probavu, imunološki sistem i čak mentalno zdravlje.

 

Jedan od glavnih načina na koje probiotici pomažu jeste obnavljanje ravnoteže crevne mikroflore. 

 

Neravnoteža mikroorganizama u crevima može biti povezana sa simptomima kao što su bolovi, gasovi, nadutost u stomaku i neredovno pražnjenje creva. 

 

Konzumiranje hrane bogate probioticima, poput jogurta ili drugih fermentisanih namirnica, može pomoći u obnavljanju ravnoteže i smanjenju ovih simptoma.

 

Pored toga, probiotici imaju protivupalno dejstvo. Upala je često prisutna kod osoba sa nervoznim crevima, i može pogoršati simptome. 

 

Osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva često se suočavaju sa promenama u crevnim pokretima, uključujući dijareju i konstipaciju. 

 

Sa druge strane, zatvor, dijareja i generalno neredovno pražnjenje creva mogu uticati na pojavu hemoroida.

 

Probiotici mogu doprineti regulaciji crevnih pokreta, čime se može smanjiti neujednačenost i nelagodnost povezana sa ovim simptomima.

 

Hrane bogata probioticima osim jogurta su kefir i druge fermentisane mlečne proizvode, kiseli kupus, kimchi, miso, tempeh, kombuhu i druge fermentisane namirnice. 

Ovas

Ovas je izuzetno hranljiva žitarica koja može imati pozitivan uticaj na zdravlje nervoznih creva i opšte probavno zdravlje. 

 

Visok sadržaj vlakana i hranljivih materija čini ga izuzetno korisnom namirnicom za osobe koje se pade od sindroma nervoznih creva drugih gastrointestinalnih problema. 

Прочитајте још:  Очистите јетру на потпуно природан начин: Овај напитак проверено избацује токсине и масноће из тела! (РЕЦЕПТ)

Pored toga, ovas ne sadrži gluten, pa je dobar izbor za osobe koje pate od celijakije ili intolerancije na gluten, koja je često prisutna kod osoba sa IBS-om.

 

Budući da se ovas često obrađuje u istim objektima kao i pšenica, osobe sa celijakijom ipak bi trebalo da vode računa da biraju sertfikovano bezglutenske proizvode od ovsa.

 

Ovas je lako uključiti u ishranu, konzumiranjem ovsenih pahuljica, mekinja, brašna ili celog zrna.

Losos

Losos je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih vrsta masnih riba, a njegove koristi za zdravlje su brojne. 

 

Kada je reč o nervoznim crevima, losos može pomoći u smirivanju simptoma i poboljšanju opšteg digestivnog zdravlja.

 

Losos je izuzetno bogat omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju simptome kao što su nadutost, gasovi, bolovi u stomaku i smanjena crevna peristaltika.

Đumbir

Đumbir je začin koji se često koristi u kulinarstvu, ali takođe ima i blagotvoran uticaj na zdravlje, posebno na probleme vezane za nervozna creva. 

 

Njegova antiinflamatorna svojstva i sposobnost smirivanja digestivnog trakta čine ga korisnim dodatkom ishrani za osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva, ali i drugih probavnih tegoba.

 

Đumbir ima sposobnost da opusti mišiće digestivnog trakta, što može smanjiti grčeve i bolove u stomaku povezane sa nervoznim crevima. 

 

Takođe, đumbir može smanjiti nadutost i gasove, poboljšavajući opšti osećaj udobnosti u stomaku.

 

Mučnina je čest simptom kod osoba sa nervoznim crevima. 

 

Đumbir se često koristi kao prirodni lek protiv mučnine, posebno kod putničke mučnine i mučnine izazvane trudnoćom, a ovo može biti korisno i za osobe sa IBS-om.

Kinoa

Još jedna žitarica bez glutena, kinoa, može biti veoma dobar izbor za osobe koje pate od iritabilnog kolona. 

Прочитајте још:  Зачините сексуални живот занимљивим позама: Обожавћете ових шест!

 

Ova žitarica smatra se superhranom i izdvaja se zbog svojih bogatih hranljivih materija i svojstava.

 

Kinoa je veoma bogata vlaknima, uključujući rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Obe vrste vlakana deluju preventivno kod zatvora, poboljšavaju varenje i olakšavaju pražnjenje creva, što smanjuje tegobe IBS-a.

 

Pored toga, kinoa je laka za varenje što je čini dobrim izborom za osobe sa osetljivim stomakom. 

 

Ova žitarica je kompletan izvor proteina, za razliku od većine drugih žitarica, a njena neutralna aroma i tekstura čine je svestranom namirnicom koja se lako uklapa u raznovrsne obroke.

Tofu

Tofu je biljni proizvod napravljen od sojinog mleka i često se koristi kao zamena za meso u vegetarijanskim i veganskim obrocima. 

 

Ovaj bogat izvor biljnih proteina može pružiti brojne prednosti za zdravlje, uključujući ublažavanje tegoba izazvanih nervoznim crevima.

 

Tofu je lak za varenje i ne izaziva naprezanje digestivnog trakta.

 

Osim toga, bogat je antioksidansima i fitonutrijentima koji mogu smanjiti upalne procese u telu, a istovremeno je prirodno bez glutena i laktoze.

 

Na kraju, tofu sadrži biljna vlakna koja podstiču rad creva, sprečavajući zatvor i olakšavajući prolaz hrane kroz digestivni sistem.

Filip Andrejić

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *