ЕПС зарачунава камату упркос обећању да неће

0
епс, мали

ЕПС

Због кашњења од два дана за плаћање фебруарског рачуна за струју, читатељки „Политике” Татијани Новаковић из Крагујевца „Електропривреда Србије” (ЕПС) је 30. марта, када је рачун плаћала, зарачунала и камату и приписала дуг за претходни месец.

Ова Крагујевчанка каже да је тачно да камата није велика, јер јој је рачун увек у најјефтинијој зеленој зони.

Платиће, каже, овај рачун с каматом, али остаје горак укус, будући да је, како истиче в. д. директора ЕПС-а 7. априла на једној телевизији изјавио да грађанима, уколико касне с плаћањем рачуна током ванредног стања, неће бити обрачуната камата, а пензионерима ће се продужити рок за плаћање уз попуст од пет одсто.



Исто је, каже она, изјавио и проф. др Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора ЕПС-а, поручивши да се током ванредног стања грађанима неће искључивати струја, нити обрачунавати затезна камата, што су брзо демантовали пристигли рачуни за март.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова читатељка каже да ће камату морати да плати и њена старија комшиница којој је овог пута она плаћала рачуне електронски јер ни једна ни друга због пандемије не могу да излазе из куће.

Иако је, додаје она, рачуне увек плаћа на шалтеру, сада је то урадила електронским путем код банке код које прима пензију, будући да је то у овим околностима једини начин да измири све дажбине.

Зато ће сада и ова комшиница морати да плати камату јер уместо 28, рачун је плаћен 30. марта.

„Горак укус се појачава када чујете да се нередовним платишама, често имућним, нуде репрограми за измиривање и отписује камата, па стога свака част надлежнима у ЕПС-у”, каже ова читатељка.

Прочитајте још:  БИРН: ЕПС крајем 2019. за 227.000 евра купио програм за енкрипцију са највећим степеном заштите за 20 мобилних телефона



Упитани шта с оним суграђанима попут ове Крагујевчанке којој је зарачуната камата, упркос најавама да тога неће бити, у ЕПС-у за „Политику”, уместо директног одговора, кажу да ће сви купци који буду платили рачуне за март, април и мај до 30. јуна добити попуст од пет одсто на та три рачуна.

Такође, ни камата им неће бити обрачуната уколико обавезе буду измирене до последњег дана јуна.

Због неизмирене обавезе ван овог периода ЕПС је дужан да обрачунава камату у складу с законским обавезама.

Иначе, ЕПС је успео да у ванредном стању обезбеди стабилно снабдевање грађана и привреде и да пронађе начин да свим купцима, не само пензионерима, изађе у сусрет и олакша им измирење обавеза.



Јасна Петровић-Стојановић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *