Војна доктрина Белорусије ће прописати кораке за агресију на савезнике

0

Војна доктрина Белорусије ће прописати кораке за агресију на савезнике.

Поглавље о деловању Минска у случају агресије на савезнике у ОДКБ и Држави Уније укључено је у нацрт војне доктрине Белорусије, рекао је новинарима републички министар одбране Виктор Хренин.

„Све своје ставове о испуњавању синдикалних обавеза смо саставили и записали. Ово је већ дуго на површини и захтевало је имплементацију. Појавило се читаво посебно поглавље које чини правни основ за наше деловање у случају оружане агресије на наше савезнике у ОДКБ и Држави Уније“, рекао је Крењин.

Прочитајте још:  "Зашто нисте сви погинули: Украјински командант се дере на војнике (видео)
Он је напоменуо да се у истом поглављу наводи могућност учешћа Белорусије у мировним активностима под окриљем међународних безбедносних организација.

На седници Савета безбедности Белорусије 16. јануара разматран је нацрт нове војне доктрине земље, а на основу резултата дискусије одлучено је да се документ финализује и да се потом достави на усвајање Свебелоруском Народна скупштина, која ће се одржати у априлу. Министар одбране Белорусије Виктор Крењин рекао је да нацрт ажуриране војне доктрине јасно наводи земље из којих долазе претње, опсег унутрашњих и спољних претњи војној безбедности, савезничке обавезе републике и њен став о употреби тактичког нуклеарног оружја, као и као унапређена класификација врста сукоба (деле се на међудржавне и међукоалиционе) и мере за реаговање на њих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Документ такође јасно дефинише обавезе републике према својим савезницима, узимајући у обзир искуство неуспелог пуча у Казахстану 2022. Министар је додао да је на основу резултата обављеног рада и састанка Лукашенко наложио да се документ додатно доради пре него што га поднесе на одобрење Свебелоруске народне скупштине.

Прочитајте још:  Милатовић: Настављамо са подршком Украјини, Црна Гора остаје "одговоран партнер"
Према Крењину, кључна порука нове војне доктрине Белорусије је да се ниједан народ не сматра непријатељем републике, упркос акцијама њихових влада. „Ми у њему (ажурираној Војној доктрини – прим. уредника) јасно наглашавамо и кажемо да ниједан народ не сматра Белорусију својим непријатељем, упркос акцијама својих влада. То је кључна порука, дух Војне доктрине“, рекао је Хрењин, а преноси БелТА.

Он је нагласио да је дух документа мирољубива природа белоруског народа. Крењин је додао да је доктрина основни документ, „који одражава основне ставове државе о миру и рату, о употреби војне силе као одговор на постојеће изазове и претње”.

Хрењин је рекао да нацрт ажуриране војне доктрине Белорусије мења градацију војних сукоба и дели их на међудржавне и међукоалиционе. „У новом издању војне доктрине удаљили смо се од старе градације војних сукоба – на регионалне, локалне и друге. Сада смо јасно дефинисали да ово [може бити] или међудржавни или међукоалициони [сукоб]. Односно, направили су градацију на основу броја учесника“, рекао је он.

Према речима Крењина, у документу се јасно каже да Белорусија може самостално да се супротстави претњама ако дође до међудржавног сукоба, посебно са суседним земљама. „Као део одговора, поделили смо претње на унутрашње и спољашње“, додао је он.

Прочитајте још:  И војска се укључила у потрагу мале Данке! СУМЊА СЕ НА ОТМИЦУ?!
Нова војна доктрина не предвиђа радикалну ревизију одредби војне политике државе, постојеће одредбе остају непромењене, а њена одбрамбена природа остаје нетакнута. Фокусира се на националне вредности као што су мир, стабилност и безбедност.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *