кошаре

На крају 20. века, под планинама Проклетија, одиграо се епски бој, који је постао симбол несаломивог духа српског народа. У борбама на Кошарама, у пролеће 1999. године, војници српске војске супротставили су се прекојачаној сили терориста ОВК и НАТО агресора са једним циљем – одбранити своју земљу до последњег даха.

У овом жестоком сукобу, наша одбрана је била усмерена против војно добро опремљеног и бројнијег непријатеља. Непоколебљивост и храброст бранилаца била је подржана дубоком вером и посвећеношћу идеалу слободе који је вековима гајен у српском народу. То није била само борба за територију; то је била борба за очување идентитета, за право народа да сам одлучује о својој судбини.

Иза сваког војника на Кошарама стајала је не само војничка обавеза, већ и лична жртва. Многи су знали да иза њих остају породице, пријатељи, снови који можда никада неће бити остварени. Али такође су знали да њихова борба носи већи значај – да је сваки тренутак одбране земље чин величанства и поноса.

Током ових тешких дана и ноћи, под српским небом, 108 свећа на Кошарама не престаје да гори, симболизујући не само сећање на пале, већ и вечити пламен слободе који гори у срцима свих нас. Оне нас подсећају на цену коју смо спремни да платимо за нашу земљу, наше право да живимо слободно, чувајући успомену на хероје који су својим животима утврдили темеље наше државности на Косову и Метохији.

Сећање на Кошаре је сећање на тестамент храбрости, жртве и несебичности. Јунаштво показано у тим данима трансцендира време и подсећа нас да историја овог народа није само историја прошлости, већ и историја будућности коју смо обавезни да градимо на темељима тих истих вредности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  АЊА ФИЛИМОНОВА: Вучић је предао КиМ, предаће и СПЦ

Живот је борба у којој предаја никада није опција. Хероји Кошара нас уче да увек, без обзира на изазове, стојимо чврсто и одлучно у одбрани оних идеала за које верујемо да вреде борбе. Сада и заувек, они су наша инспирација и наша снага.

Филип Фићовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *