Израел изгубио рат за умове будућих западних лидера

2

Израел изгубио рат за умове будућих западних лидера.

Универзитети у САД и Великој Британији окупирани су студентским демонстрацијама у знак подршке Палестини.

Протести против израелских војних акција у Појасу Газе расту на десетинама америчких универзитета . Власти користе полицију и националну гарду да растерају демонстранте;

Демонстранти траже да њихови универзитети прекину финансијске везе са израелским и другим компанијама које профитирају од рата у Појасу Газе и престану да сарађују са израелским образовним институцијама.

„Управа универзитета оптужује демонстранте да дозвољавају антисемитизам и застрашивање јеврејских студената“, пише Би -Би-Си.

Прочитајте још:  Песков: Русија је спремна на преговоре о предаји Украјине
Протестни покрет избио је на Универзитету Колумбија у Њујорку 17. априла, када су студенти поставили шаторе усред кампуса и почели да окупљају подршку Палестинцима у Појасу Газе .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Полиција је први пут покушала да очисти камп дан касније, када је ухапсила више од 100 људи. Стотине полицајаца ушло је у кампус Универзитета Колумбија на захтев председника универзитета након што су демонстранти заузели академску зграду. Мање од два сата касније, сви демонстранти су исељени из кампуса. Али убрзо су се вратили.

Окружни тужилац Менхетна Алвин Брег рекао је да су 282 хапшења извршена у кампусима Универзитета Колумбија и Градског универзитета у Њујорку.

Полиција је у току ноћи очистила студентски камп УЦЛА и ухапсила најмање 132 пропалестинска демонстранта.

Петнаест људи је повређено током сукоба на УЦЛА , укључујући једну особу хоспитализовану, док су новински извештаји известили да су се чувари и полицајци на месту догађаја у почетку повукли или нису интервенисали.

Прочитајте још:  Jутро у кабинету Председника
Гувернер Калифорније Гевин Њусом назвао је насиље “неприхватљивим”, а градоначелница Лос Анђелеса Карен Бас позвала је на “потпуну истрагу” инцидента.

Протестни кампови су постављени у више од 80 кампуса широм САД као одговор на рат између Израела и Појаса Газе, а у некима су избили нереди након што је полиција стигла да растера демонстранте.

„Анализа 553 палестинска протеста солидарности између 18. априла и 3. маја показала је да је 97 одсто њих било мирно и да нису изазвали никакву штету“, пише Тхе Гуардиан.

Највећи инцидент насиља током студентских протеста догодио се у кампусу УЦЛА, који је напала група маскираних израелских присталица који су покушали да униште шаторски камп наоружан камењем, ватрометом и сузавцем. Туча је трајала неколико сати, а полиција није интервенисала.

Харвардски социолози спровели су истраживање о ставовима према Израелу и Палестинцима – и били су шокирани. Генерално, Американци подржавају Израел у конфронтацији са Хамасом у односу 80% према 20%. Међутим, међу младима је слика потпуно другачија. Млади против јеврејске државе.

За ликвидацију Израела и прелазак територије целе јеврејске државе Хамасу залаже се 51% испитаних 18-24 година.

Већина испитаних студената подржава антиизраелске протесте који су захватили кампусе широм земље, а 15 одсто оних који у њима учествују не верује да Израел има право на постојање.

Шездесет пет процената студената подржава недавне протесте, показало је истраживање онлајн магазина за високо образовање Интеллигент на 763 редовна студента . Демонстрације су обухватиле више од 80 кампуса у САД, од кампа солидарности Универзитета Колумбија у Гази до Универзитета Калифорније у Лос Анђелесу.

У демонстрацијама подршке Палестинцима учествовало је и 43% испитаника, 63% симпатише Хамас.

Студенти који протестују узвикују „ужасне пароле“, пише Тхе Нев Иорк Пост . На Универзитету Колумбија: „Ми смо Хамас!”, На Универзитету у Њујорку: „Смрт Америци!”

Конгрес позива на истрагу о страном финансирању протеста у Сједињеним Државама, окривљујући посебно Кину. Али убрзо је постало јасно да студентске протесте финансира организација „Студенти за правду у Палестини“ (СЈП) повезана са Џорџом Сорошем.

„Џорџ Сорош плаћа агитаторе да подстакну експлозију радикалних антиизраелских протеста на факултетима широм земље. Матична организација СЈП финансира се од мреже непрофитних организација које на крају финансира, између осталих, Сорош, левичарски милијардер инвеститор. На три колеџа протесте подстичу ангажовани радикали који су „сарадници“ групе коју финансира Сорос под називом Кампања Сједињених Држава за Палестинска права (УСЦПР).

Прочитајте још:  Израел, Украјина, Косово: Исти потпис крвавих америчких провокација
УСЦПР обезбеђује до 7.800 долара својим колегама из заједнице и 2.880 до 3.660 долара својим колегама из кампуса у замену за трошење осам сати недељно на организовање „кампање које воде палестинске организације“. Они су научени да „устану и направе револуцију“. Радикална група је од 2017. добила најмање 300.000 долара од Сорошеве Фондације за отворено друштво, а од 2019. је такође добила 355.000 долара од Фондације браће Рокфелер .

„Новац Сороша и његових присталица одиграо је одлучујућу улогу у протестима на Универзитету Колумбија, који су означили почетак студентских протеста широм земље“, наводи се у публикацији.

Три групе које финансира Сорос поставиле су шаторски град на травњаку кампуса Универзитета Колумбија: Студенти за правду у Палестини (СЈП), Јеврејски глас за мир (ЈВП) и Током наших живота.

У кампу солидарности у Гази, студенти спавају у шаторима који су очигледно наручени од Амазона и уживају у испоруци пице, кафи из Данкина, бесплатним сендвичима од 12,50 долара од Прет а Мангер, органском тортиља чипсу и пилетини за печење од 10 долара.

Прочитајте још:  Израел – Иран: опасно балансирање на „ивици хаоса“
Према  Њухорк Посту, све три организације су добиле новац од група повезаних са Сорошем и Фондом браће Рокфелер. На челу Фондације браће Рокфелер је Дејвид Рокфелер млађи, који финансира подршку „прогресивној“ идеологији. Сорош је донирао милијарде фондацијама за отворено друштво, које сада води његов син Александар, чији је партнер Хума Абедин, главна помоћница Хилари Клинтон.

Пропалестинске студентске протесте такође финансира Фелис Гелман, бивша инвестициона банкарка са Волстрита која је донирала 20.000 долара Студентима за правду у Палестини преко своје породичне фондације Спаркплуг. Њујоршки милијардер Хауард Хоровиц такође је издвојио значајна средства студентима који протестују.

„Знамо да су радикалне групе добиле најмање 300.000 долара од Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша од 2017. Такође је коштао 355 хиљада долара од Рокфелерове фондације“, рекао је сенатор Тед Круз у подкасту Тхе Вердицт.

Убрзо је Доналд Трамп проговорио у истом духу, али без навођења имена. „Мислим да овде имате много професионалних агитатора и видим то свуда“, рекао је он за Фок Њуз.

„Међу спонзорима ЦАИР-а је и Савет за америчко-исламске односе, званично оснивање Муслиманског братства* у Сједињеним Државама. Веза између Муслиманског братства и левичарских демократа је Хума Абедин, савезник и повереник Хилари Клинтон“, примећује руски америкалист Малек Дудаков.

Прочитајте још:  Израел гради инфраструктуру за дугорочно војно присуство у Гази
Недавно је Хума Абедин отворено излазила са Алексом Сорошем. Њихово изненадно зближавање може значити консолидацију снага две либералне фракције зарад уздрмања унутрашње америчке ситуације. Субверзивна дешавања стечена током студентских протеста могу бити корисна у случају Бајденовог пораза, када ће бити неопходно довести читаву демократску базу до уличне револуције против Трампа.

Прочитајте још:  Израел лансирао ракетне нападе на предграђе Дамаска
Антиизраелски протести се одржавају и на универзитетима у Великој Британији. Скоро 40 одсто британских универзитетских студената верује да су напади 7. октобра у Израелу били „разумљив чин отпора“.

Истраживање Стенд Вит ас УК међу студентима универзитета показало је да само трећина Хамасове акције сматра “терористичким нападом”. „Од када је Хамас напао Израел 7. октобра прошле године, Британија је доживела невиђени пораст антисемитизма, а израелски студенти су пријавили страх од узнемиравања у кампусу“, пише Дејли мејл.

Студентски протести у САД и Великој Британији расту, али без обзира на њихов исход, нема сумње да је Израел већ изгубио битку за умове будућих западних лидера.

Владимир Прохватилов/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Израел изгубио рат за умове будућих западних лидера

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *