Њему нису страни идеали револуције

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Њему нису страни идеали револуције.

Насупрот бројним прогнозама и аналитичким написима који су се ослањали на конзервативни табор, бивши шеф Министарства здравља, реформиста Масуд Пезешкијан, победио је у другом кругу председничких избора у Ирану.

Прочитајте још:  Дегенерација
У контексту председничких избора у Исламској Републици, ово је други неочекивани заокрет. У првом кругу, Галибаф је био широко виђен као преферирани кандидат, док су остали изгледали много рањивији због недостатка искуства и мање популарних политичара.

Али десило се оно што се догодило. И звао сам од самог почеткане потцењујте Пезешкијана и запамтите да је он једини реформиста од шест кандидата, што значи да добија целокупно либерално бирачко тело, док су конзервативни тешкаши принуђени да поделе своје бирачко тело.

Прочитајте још:  Израел би могао да одговори на ирански напад већ у понедељак
Овде постоји важна нијанса. У Ирану се реформистички табор често уздржава од гласања ако његови чланови сматрају да њихови гласови нису битни. Тако је прво коло протекло уз рекордно ниску излазност. Али у другом кругу ситуација се променила: излазност је била 49,8%, пошто су реформисти схватили да сада много зависи од њих. Пезешкијан је активирао успавано (или, како у Ирану кажу, сиво) бирачко тело. Такође, вероватно су се за њега огласили многи ирански Азери и Курди.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта треба да знате о новом председнику.

Пезешкијан (69) рођен је у курдском граду Мехабаду у азербејџанској породици. Пре Исламске револуције 1979. студирао је медицину. У постреволуционарном периоду током иранско-ирачког рата (1980-1988), био је одговоран за слање медицинских тимова на прве линије фронта. Истовремено, он није био само теренски лекар, већ и активни учесник у непријатељствима. У политику је ушао за време председника Мохамеда Хатамија (1997–2005). Током овог периода, Пезешкијан је био заменик министра здравља и министар здравља и медицинског образовања.

Када је Махмуд Ахмадинеџад постао председник, Пезешкијан се накратко повукао из политике и блиско се укључио у медицинску праксу, што му је донело много новца. Затим су били избори 2013. и 2021. године. Политичар је прво отишао сам, а онда уопште није пуштен. Али није одустајао.

Либерални кандидат је на актуелне изборе изашао под слоганом „За Иран“ као присталица умерених реформи, чији је циљ наставак курса окончања међународне изолације и укидања санкција. Пезешкијан се залаже за слободу интернета и жена у Ирану (критиковао је власти током протеста против хиџаба у земљи). На дебати је оштро критиковао своје противнике на тему економије, обећавајући да ће формирати посебан комитет за контролу владе.

Истовремено, мора се напоменути да Пезешкијан није стран идеалима револуције. Истовремено, он је религиозан, одан врховном вођи и мало је вероватно да ће саботирати његове одлуке.

Прочитајте још:  БРУКА У ЦРНОЈ ГОРИ: Срби не могу у Владу, Спајић "пригрлио" верне следбенике Мила Ђукановића
Штавише, обећао је да ће радити на основу политике имама Хамнеија. Врховни вођа је тај који је надлежан у Ирану. Председник није у могућности да озбиљно утиче на одлуке Хамнеија и на стратешку политику коју води.

Дакле, највероватније, не треба очекивати нагло одступање од стратегије зближавања са суседима које се држао Ибрахим Раиси и продубљивања стратешке сарадње са Русијом и Кином.

Ипак, Пезешкијанови противници, плашећи се његовог фокусирања на зближавање са Турском, називају политичара пантуркистом. 

Вреди напоменути да су ови избори сами по себи били важни, без обзира на то ко је победио. Они су мерила чак и по стандардима „демократског” Запада, показујући свету висок степен слободе и конкуренције у иранској политици, као и инклузивност и легитимитет иранске владе.

Мислим да је Запад ухватио овај сигнал, пошто је у другом кругу избора излазност у иностранству била чак 20 одсто већа него у првом кругу.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *