Адвокат Драгослав Љубичановић о хапшењу Немање Берића: “Да ли ће и Николу Јокића ухапсити ако пређе границу?”

1
љубичановић

Адвокат Драгослав Љубичановић

Адвокат Драгослав Љубичановић о хапшењу Немање Берића: “Да ли ће и Николу Јокића ухапсити ако пређе границу?”

Јутрос је на телевизији Прва гостовао београдски адвокат Драгослав Љубичановић, члан извршног одбора Адвокатске коморе Србије, који је коментарисао хапшење и осуду адвоката Немање Берића у Хрватској. Он је изразио озбиљну забринутост поводом овог случаја и указао на могуће шире импликације по питању односа између Србије и Хрватске.

Немања Берић, српски адвокат, добио је 15 дана притвора у Прекршајном суду у Шибенику због тога што је на свом Фејсбук профилу објавио снимак у ком пева песму “До Динаре ниђе не стајем”, што су хрватске власти оцениле као кршење јавног реда и мира, те као ширење мржње и националне нетрпељивости.

Љубичановић је направио поређење са недавним случајем српских кошаркаша, међу којима је и Никола Јокић, који су након освајања медаље славили уз песме Баје Малог Книнџе. Он је поставио питање да ли би и они били ухапшени уколико би покушали да пређу границу Хрватске.

“Да ли ће хрватске власти такође ухапсити наше спортисте ако пређу границу, с обзиром на то да су славили уз исте те песме?”, запитао се Љубичановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У току свог гостовања, Љубичановић је нагласио да је оваква ситуација у Србији незамислива, јер је Србија демократска земља где се права свих грађана, без обзира на националну или верску припадност, поштују. Он је упоредио ово хапшење са политичким потезом који има за циљ да пошаље јасну поруку Србима да ће бити ухапшени уколико се не уклапају у одређене наративе у Хрватској.

Прочитајте још:  Грађани Србије неће моћи у Сарајево јер не признају геноцид у Сребреници

“Ово је политичко хапшење које шаље поруку свим Србима да они који не следе одређене наративе у Хрватској ризикују да буду ухапшени ако покушају да пређу границу”, рекао је Љубичановић.

Он је такође објаснио разлике у законима о прекршајима између Србије и Хрватске, напомињући да је у Србији немогуће да се због прекршаја иде у затвор. Према његовим речима, у Србији се прекршаји решавају на другачији начин, и овакве санкције би биле незамисливе у нашој земљи.

На крају, Љубичановић је истакао да је крајњи рок за ослобађање Немање Берића субота, 24. августа, али да и његов правни заступник у Хрватској сматра да ће Берић бити осуђен.

Овај случај, према његовом мишљењу, отвара бројна питања о слободи изражавања и правима Срба у Хрватској, и будно ће се пратити како ће се ситуација развијати у наредним данима.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Адвокат Драгослав Љубичановић о хапшењу Немање Берића: “Да ли ће и Николу Јокића ухапсити ако пређе границу?”

  1. Докле ћемо ми слушати ове жалопојке Калимеровског стила?
    “То је неправда”
    Шта ће бројни други људи који нису адвокати а имали су сличан проблем?
    Имамо ли ми државу и зна ли та држава шта је реципроцитет?
    Или ћемо и даље истрајавати на нашем UE путу па таман да нико од нас не претекне док се то не догоди?
    А тај пут као што је познато води преко крватске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *