Фоча и Ораховац снажно за опстанак Срба на Космету

0

(фото:Радио Фоча)

Фоча и Ораховац снажно за опстанак Срба на Космету.

Фоча би ускоро требало да угости дјецу и омладину са Косова и Метохије, потврђено је на састанку начелника општине Милана Вукадиновића са представницима Срба из јужне српске покрајине. Иницирано je и успостављање сарадње у другим областима, попут привреде и размјене искустава у тражењу несталих лица.

Прочитајте још:  Лавров: Историја Минских споразума се понавља на примеру Косова и Метохије
Раније планирано озваничење сарадње на пољу културе, долазак у Фочу и наступ чланова фолклорне секције КУД-а „Божидар Мицић“ из Велике Хоче омеле су административне баријере.

На дружење у Фочи вршњаци из Српске и са Космета не би требало дуго да чекају, сагласни су саговорници.

-Нисмо успјели због бирократије са папирима. Потребни су пасоши за дјецу, али ћемо настојати да то неком другом приликом одрадимо до краја и радујем се том сусрету, баш као и доласку људи из Фоче у Ораховац и Велику Хочу да обиђу наше крајеве-рекао је предсједник привременог органа општине Ораховац Александар Мицић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Искуства у тражењу несталих Срба током Одбрамено-отаџбинског рата у Републици Српској умногоме би могла помоћи Удружењу породица киднапованих, несталих и убијених са територије општине Ораховац, оцијенио је предсједник Удружења Негован Маврић.

-Важно је да успоставимо контакт и везу са овдашњим породицама којима је неко убијен, киднапован или заточен, јер нас иста судбина спаја, а то је знак да се најбоље разумијемо. Волио бих да нам буду гости моје колеге које воде сличне организације у Фочи-рекао је Маврић.

Прочитајте још:  Чучковић: Именовао сам Грчића за мог помоћника због заслуга
Изражавајући дивљење према Србима на Косову и Метохији, њиховој истрајности и чврстој опредјељености да остану на вјековној српској земљи, начелник Фоче Милан Вукадиновић најавио је додатну помоћ сународницима.

-Сигурно је да ће Општина Фоча изнаћи начин да помогне ове људе у оној мјери у којој буде могла и да на исто подстакне неке друге општине и градове у Српској. Да заједничким напорима, најприје финансијским, пробамо да урадимо неки пројекат у општини Ораховац и Великој Хочи-рекао је Вукадиновић.

Прочитајте још:  Албански министар за ЕУ: "Уклонити границу између Kосова и Албаније"
Срби из Републике Српске због свих страхота и страдања која су проживјели у Одбрамбено-отаџбинском рату, с посебним осјећајем загледани су у браћу на Косову и Метохији – колијевци српске духовности и државности.

Радио Фоча

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *