Деца алкохоличара старе брже од својих вршњака

1

(фото: Pixabay )

Деца алкохоличара старе брже од својих вршњака.

Стручњаци са Универзитета у Тексасу открили су да су деца чији родитељи пате од алкохолизма изложена ризику од раног старења и повезаних здравствених проблема. Студија је објављена у часопису Aging and Disease (AgeDis).

Прочитајте још:  Запорожје: Деца повређена у делу које контролише Кијев
Претходна истраживања показала су да су деца из породица са историјом злоупотребе алкохола склона болестима и поремећајима у понашању, али кључни разлози за овај тренд остали су нејасни.

Конкретно, потомци особа с овисношћу о алкохолу често имају симптоме прераног старења, попут високог холестерола, срчаних проблема, артритиса и ране деменције, који се могу манифестовати већ у доби од 40 година.

Прочитајте још:  Мед и ораси бришу боре као гумицом: Оно што вам је природа узела, само она и може да врати! (РЕЦЕПТ)
У новој студији, научници су користили мишеве за моделирање учинака родитељске конзумације алкохола на потомство. Одраслим мужјацима и женкама давана је или чиста вода или 10%-тна отопина етанола. Женке су биле изложене алкохолу и пре зачећа и током ране трудноће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истраживачи су затим успоредили потомке из различитих група: контролне групе (нису били изложени алкохолу), мајчинске групе (само су мајке пиле алкохол), очинске групе (само су очеви пили алкохол) и групе у којој су оба родитеља пила алкохол.

Учинци су били најизраженији код потомака из групе где су оба родитеља конзумирала алкохол.

Прочитајте још:  Зоран Миливојевић: Деца су глупља од нас, морамо им форсирати ЉУБАВ, МОЖЕШ И НЕ СМЕШ!
Истраживачи су пронашли доказе да конзумација алкохола од стране родитеља доводи до раног старења и митохондријске дисфункције код потомака.

Митохондрије су одговорне за напајање станица енергијом. Једно од кључних открића било је повећање станичног старења у мозгу и јетри младунаца. Станично старење је стање у којем се станице престају делити и акумулирају оштећења, што придоноси болестима повезанима са старењем.

Научници су открили повишен ниво активности β-галактозидазе која се повезује са старењем, те повећану експресију гена п21 и п16Инк4а у мозгу потомака, што такође указује на убрзано старење. Осим тога, утврђено је да јетра мушких потомака има значајне маркере раних болести тог органа, као што су повећано накупљање масти и фиброза.

Прочитајте још:  "Модерна медицина": Преминула и друга особа којој је пресађено свињско срце
То је било најизраженије код потомака из групе где су оба родитеља конзумирала алкохол, што указује на адитивни учинак мајчине и очеве конзумације алкохола.

Научници препоручују будућим родитељима да озбиљно схвате свој животни стил и унапред створе здраве навике јер од тога зависи здравље њихове деце током целог живота.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Деца алкохоличара старе брже од својих вршњака

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *