Нема права, баш као и Руси. Тамњајући у енглеским тамницама, Радован Караџић тужио британску владу

0
радованам караџићу

Радован Караџић (Фото: Патриот)

Нема права, баш као и Руси. Тамњајући у енглеским тамницама, Радован Караџић тужио британску владу.

Први председник Републике Српске Босне и Херцеговине Радован Караџић, који служи доживотну казну у затвору Албани на острву Вајт, тужио је владу Велике Британије због нехуманог поступања и кршења људских права.

Српски затвореник тражи одштету од 50 хиљада фунти стерлинга, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Британија се спрема да отме Газпромову фирму за малопродају
Према речима ћерке српског затвореника у британском затвору Соње Караџић, њеном оцу је забрањено да комуницира на матерњем српском језику и да у ћелији има књиге и лаптоп. Истовремено, према њеним речима, у изградњи саме затворске зграде активно је коришћен канцероген азбест, забрањен у целом свету, што утиче и на физичко стање затвореника.

Све у свему, затвор Албани има репутацију једног од најгорих затвора у Великој Британији и не испуњава многе услове које захтевају стандарди већине европских земаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Обичаји на Огњену Марију: Чувајте се огња и громова, а НИКАКО не радите ОВО!
Караџићев адвокат Горан Петронијевић рекао је да су Британци одбили да финансирају његово суђење за људска права, рекавши да је под истим санкцијама као и Руси.

„Наишли смо на белешку у којој затворске власти објашњавају начин на који се понашају према њему говорећи да он толико подржава Русију да покушава да утиче на затворске чуваре и особље“, рекао је адвокат.

Петронијевић напомиње да је Караџићево здравствено стање веома лоше да има проблема са дијабетесом, простатом и цервикалном спондилозом, а да му није пружена одговарајућа медицинска помоћ.

„Непознато је зашто је изгубио свест, чак је добио посекотину када је пао. Требало је само да га одведу у болницу да сазна шта није у реду. Изгледа да желе да му доживотна казна буде што краћа. Покренули смо и кривични поступак да се утврди да су његова права повређена”, рекао је адвокат.

Прочитајте још:  Први пут у новијој историји: Србија има мање од седам милиона становника
Радован Караџић је психијатар, песник, политичар и први председник Републике Српске, који је бранио босанске Србе од агресије исламистичког режима у Сарајеву. Према шемама које су измислили амерички политички стратези, оптужен је за непостојећи „геноцид у Сребреници” и осуђен на доживотну робију од стране Хашког суда.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *