ПОЈЕФТИНИЛА ДРВА И ПЕЛЕТ У СРБИЈИ

0

ПОЈЕФТИНИЛА ДРВА И ПЕЛЕТ У СРБИЈИ.

Иако се лето не предаје, многа домаћинства већ су обезбедила огрев за зиму. Дрво и пелет су јефтинији у односу на прошлу грејну сезону, али је купаца мање.

Прочитајте још:  Отворен приватни ресторан у Клиничком центру: Шта је на менију и по којој цени
Због благе зиме, грађанима су остале залихе, па се продавци на југу Србије жале да им је посао значајно опао. Понуда је добра, цене ниже, али је купаца мање. Купују се и мање количине, многи су се снабдели још у мају или јуну, сада тек понеко пита за огрев.

Поново се тражи пелет, јер је цена значајно пала у односу на прошле грејне сезоне. Продавац пелета Дени плус Даниел Стојановић каже да су цене од 24.000 до 27.000 по тони, у зависности од произвођача, а да су прошле године су биле 33.000-34.000.

Он је навео да је понуда добра и да има доста на залихама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Мање купују, зиме су биле доста благе и свима је остало – рекао је Стојановић. Они који користе угаљ ове сезоне платиће га 25 одсто више по тони. Када се то све сабере са трошковима транспорта, цена за лигнитне врсте је од неких 15.000 до 19.000 динара, а за мрки угаљ за котлове је од 19.000 до 25.000 динара.

Због времена које је било како је било, значи сад тек почиње права интензивна потражња за угљем у делу снабдевања већих потрошача – каже дистрибутер угља Моницом ад Славиша Стојковић.

Прочитајте још:  ПРЕМИНУЛА КСЕНИЈА ВУЧИЋ: Прва супруга председника Србије умрла у 56. години
За мање потрошаче предвиђене су олакшице – продаја на рате. Да би уштедели, неки се сналазе комбиновањем више енергената. Све више грађана улаже и у бољу изолацију, а свима на руку свакако иду све топлије зиме.

– Па вероватно што је слабија зима била ове године. И пелет је јефтинији. Ове године је сад 6.000, има неко ко даје мање, а прошле године је било око осам – рекао је продавац огревног дрвета Немања Јовановић.

– Зато што има пуно продаваца, не знам, слабија зима – каже још један продавац огревног дрвета Милан Костић. У Нишу се кубик огребног дрвета продаје највише за 7.000 динара. Јефтинији је него лане, али је и овде потражња мања. – Ја сам ово узео за следећу годину, јер имам од прошле године сува дрва. Благе зиме, иначе сам трошио увек по пет, шест метара – рекао је мештанин Јовица Цветковић.

– Па то је све остало. Ја сам истрошила само четири кубика, ово пет ми је остало – рекла је Љубинка Ђорђевић.

Глас Јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *