У Хонгконгу се преламају геополитичка питања, Пекинг неће одступити ни за јоту

0

Хонгконг (Фото: AP PHOTO / KIN CHEUNG)

Кина ни за јоту неће одступити од својих националних интереса па ни у Хонгконгу где трају демонстрације због недавно одобреног нацрта закона о националној безбедности. Демонстранти тврде да бране демократију, али део њих показује опасне намере залажући се за независност. Експерти се слажу: преко Хонгконга се преламају многа геополитичка питања.

Одлука Свекинеског народног конгреса да подржи нацрт овог закона, по мишљењу учесника протеста у Хонконгу и западних земаља, угрожава његов аутономни статус. Питање Хонгконга је, објашњава др Драгана Митровић, професор Факултета политичких наука, веома специфично за правно и политичко уређење Кине, важно је и за становнике града, а директно се тиче и односа Пекинга са Британијом која је 1. јула 1997. вратила Кини ту територију.

„Спорни члан 23 предложеног закона по оценама једних нарушава принцип ‘једна земља, два система’; док други кажу да су протести у Хонконгу постали изузетно насилни и да показују елементе директног страног мешања, што удара на суверенитет Кине“, истиче Митровићева, која сматра да је Хонгконг тачка укрштања многих геополитичких питања, од доминације и такмичења на међународној сцени, до идеолошко-вредносног рата.




Пекинг неће одступити, брани свој суверенитет

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Новинар Борислав Коркоделовић у дешавањима у Хонгконгу види још један доказ да су односи између Кине и САД на најнижој тачки од њиховог обнављања 1972.године и да је у току, како многи сматрају, нови хладни рат.

„Неки теоретичари говоре чак о тзв. Тукидидовој замци када једна велика сила која осети да губи моћ у односу на силу у успорну улази с њом у неизбежни сукоб. Кинески званичници настоје да умање такву опасност али бојим се да ће нарочито у периоду до избора у САД тензије расти али оне неће бити значајније смањене чак и да Трамп изгуби изборе“, верује Коркоделовић.

Прочитајте још:  ИТАЛИЈА У ХАОСУ Стотине хиљада људи на улицама се боре против увођења АПАРТХЕЈДА (видео)

Драгана Митровић истиче да је један од проблема Хонгконга не само то што његови грађани не желе ограничавање демократије него и пад стандарда, раст сиромаштва и неједнакости, али и неквалитетан руководећи кадар и неразумевање Пекинга да „тамо нешто тиња“.

Одговорност је и на учесницима протеста јер су, додаје она, постали изузетно насилни а „очигледно је да су неки од њих били директно обучавани да воде овакве демонстрације и да је то сигуно дошло споља“. То отвара могућност Пекингу да тврди да је ту угрожена и безбедност грађана Хонконга, и суверенитет саме Кине.




„Већина грађана је подељена: један део њих сматра протесте опасним, што у великој мери јесу, док други сматрају да нема другог пута а један део демонстраната заговара независност од Кине. То је потпуно неприхватљиво будући да је Хонконг део Кине и да га се она никад неће одрећи. Међутим, Хонконг је заиста драгуљ читавог света и Кина ће изгубити образ уколико насилним методама угуши демонстрације. Наравно, огроман је изазов како зауставити талас демонстрација које су све више насилне, које утичу на економију и показују утицај страног фактора“, упозорава Митровићева.

Опасна британска идеја

Историчар Ненад Ђорђевић, који већ 20 година живи у Шангају, каже да по мишљењу већине Кинеза принцип „једна земља, два система“ не угрожава званични Пекинг него део демонстраната који се залажу за независност Хонгконга, као и САД и неке западноевропске земље које их подржавају.

Кинези, истиче Ђорђевић, воле Хонконг и сматрају да он има довољно велику аутономију, а да су они који подржавају протесте „издајице кинеског народа и страни плаћеници“.




Ђорђевић коментарише и понуду британског премијера Бориса Џонсона да се, уколико Пекинг истраје на предложеном закону о националној безбедности, отвори могућност да три милиона грађана Хонгконга добије британско држављанство.

Прочитајте још:  Израел забранио шефу палестинске дипломатије да путује

„На то овде гледају као на мешање у унутрашње ствари Кине. Ипак, мала је вероватноћа да би велики број људи из Хонконга узео те пасоше и отишао у Британију. Међутим, постоји већа опасност да они постану британски држављани а остану у Хонгконгу. Ако је то британска идеја, то би било опасно“, оцењује Ђорђевић.

На питање како види расплет вишемесечних демонстрација Драгана Митровић каже да је неопходан опрез како у интересу грађана Хонконга, тако и у интересу Кине и њеног угледа у свету.

„Моја очекивања су да ће се Пекинг вратити мудрости и уздржаности јаче стране која је до сада давала резултате током кинеских реформи“, прогнозира професорка Митровић.



Тања Трикић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *