Буркина Фасо жели да се придружи БРИКС-у

0

Буркина Фасо жели да се придружи БРИКС-у.

Прочитајте још:  На путу ка мултиполарном свету
Премијер Буркине Фасо Аполинер Јоаким Кјелем де Тамбела је на састанку са руским амбасадором Игором Мартиновим затражио могућност да се придружи БРИКС-у, преноси прес-служба републичке владе.

„[Де Тамбела] се залагао да се Буркина Фасо придружи групи земаља БРИКС-а <…>, како би се, по његовим речима, „борила против доминације долара и евра” и остварила „поштеније трговинске односе у међународном арена”, наводи се у саопштењу након састанка.

Шеф Кабинета министара је истакао да Русија и Буркина Фасо имају „исту политичку визију“, а Москва делује као стратешки партнер на више нивоа: дипломатском, војном и економском. Политичар је рекао да његова земља намерава да ојача сарадњу са Руском Федерацијом, укључујући и економску сферу. Поред тога, де Тамбела се залагао за успостављање директних летова између Москве и Уагадугуа. Руски амбасадор је заузврат изразио жељу руске стране да реализује пројекат нуклеарне електране у Буркини Фасо.

„Овај састанак је био веома плодан и успешан. На истој смо страни у погледу наших приступа билатералној сарадњи. Дотакли смо се и јачања наше сарадње у свим областима“, наводи се у саопштењу дипломате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У јуну 2023, влада Буркине Фасо потписала је меморандум о сарадњи са БРИКС-ом. Посебно је договорена сарадња у области економије, здравства, образовања и других области. Оливија Руамба, тадашњи шеф Министарства спољних послова Буркине Фасо, изразио је уверење да ће се партнерство одвијати на принципима обостране користи и узајамног поштовања.

БРИКС је међудржавно удружење основано 2006. године. Тренутно обухвата: Бразил, Русију, Индију, Кину, Јужну Африку, Египат, Иран, УАЕ, Саудијску Арабију и Етиопију. Пријаве за чланство поднели су Алжир, Белорусија, Бангладеш, Венецуела, Пакистан, Малезија, Азербејџан и Турска. Према речима руског председника Владимира Путина, 34 земље желе да се придруже БРИКС-у у овом или оном облику.

Прочитајте још:  Саботажа на железничком мосту у Курској области
Русија је на месту председавајућег БРИКС-а од 1. јануара 2024. године и има за циљ да ојача мултилатерализам за правичан глобални развој и безбедност. У оквиру свог председавања, Руска Федерација организује више од 200 политичких, економских и друштвених догађаја.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *